X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Cum îmbunătățește Moldovagaz securitatea aprovizionării cu gaze naturale

12 apr. 21:00   Societate
2745 1

În cadrul activității investiționale în sistemul SA ”Moldovagaz” anual sînt preconizate și implementate eficient și cu succes tehnologii și concepții noi, în primul rînd, cu scopul asigurării securității, siguranței sistemului de gaze și serviciilor acordate consumatorilor.

Despre acest lucru a anunțat serviciul de presă al întreprinderii, menționînd că o sarcină foarte importantă revine și reducerii pierderilor gazelor naturale, modernizarea și retehnologizarea infrastructurii complexului de gaze, micșorarea nivelului de cheltuieli de exploatare a întreprinderilor și îmbunătățirea stării ecologice a mediului ambiant.

În acest context, constant sînt implementate sisteme automatizate de monitoring a parametrilor tehnologici (telemetria) atît în stațiile de reglare a presiunii gazelor (SRG), cît și la stațiile de protecție catodică (SPC). Sistemul dat este compus de echipament specializat, și anume sesizoare și emițătoare, care se instalează nemijlocit la SRG și SPC pentru a monitoriza parametrii principali ai procesului tehnologic de funcționare a utilajului și transmiterea în regim online a datelor către operatorul din serviciul dispecerat și intervenție gaze (SDI), sau serviciul specializat în protecția rețelelor din oțel subterane.

Odată cu implementarea sistemului de telemetrie decade necesitatea deplasării brigăzilor de serviciu pentru controlul la fața locului a parametrilor de lucru la SRG în orele de consum maxim în perioada rece a anului. La fel, sistemul de telemetrie sporește nivelul de siguranță și securitate la livrarea gazelor fără întreruperi către consumatori, și nu în ultimul rînd contribuie la optimizarea cheltuielilor întreprinderilor.

Conform situației la 01 ianuarie 2024, întreprinderile de distribuție din sistemul SA ”Moldovagaz” exploatează 829 SRG, iar 481, sau 58% cele mai de bază (importante) sînt deja echipate cu sistemele de telemetrie. La fel, și din numărul total de 931 SPC, sînt deja echipate 503 SPC, sau 54%.


În Planul investițional al grupului „Moldovagaz” pentru anul 2024 se preconizează de continuat montarea sistemelor de telemetrie.

3
0
1
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?