X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum alegem produsele pentru masa de sărbătoare și de unde le cumpărăm

22 dec. 2022,, 19:30   Societate
2372 0

În ajunul sărbătorilor de iarnă, pentru a reduce riscul de achiziționare a unor produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu unele recomandări:

  • - Achiziționați produse alimentare doar în locuri autorizate/înregistrate, în special cele ușor perisabile (carne, pește, ouă, lapte) unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Aceste locuri sînt dotate cu utilaje comerciale și frigorifice necesare, ce asigură un regim termic controlat și monitorizat.
  • - Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal pînă la roșu închis. La atingere, carnea proaspătă trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafețe lipicioase, urît mirositoare.
  • - La procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi.

  • - La procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, întreagă, fără pete și marcată corespunzător. În cazul unor bănuieli privind calitatea ouălor, solicitați de la vînzător prezentarea certificatului veterinar.
  • - Comercializarea brînzeturilor, produselor din carne (semipreparate, mezeluri, specialități din carne) trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hîrtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, data producerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, iar în cazul în care apar suspiciuni referitor la calitate sau proveniența acestor produse, sînteți în drept să cereți un document ce atestă calitatea și inofensivitatea acestor produse.
  • -Achiziționați numai produse alimentare ambalate și controlați integritatea ambalajului produsului; citiți cu atenție eticheta (marcarea), informațiile referitoare la valabilitatea produsului alimentar: data limită de consum/data durabilității minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate; verificați lista ingredientelor; consultați condițiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare, respectînd acestea și în condițiile de casă.
  • - În cazul în care doriți să achiziţionați produse alimentare care se comercializează în cadrul unor tîrguri organizate în această perioadă, sau din piețe, trebuie să fiți atenți la cîteva aspecte: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sînt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • - Asiguraţi-vă că vînzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mîinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
  • Perioada sărbătorilor vine și cu provocări pentru organismul nostru. Este foarte important să evităm excesele și să punem accentul pe calitate, nu pe cantitate.

    În cazul în care ați depistat comercializarea produselor alimentare neconforme sau prestarea serviciilor neconforme, solicitați registru de reclamații pentru a nota neconformităţile date.
1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?