Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Cum a fost sărbătorită la Chișinău Ziua Independenței Azerbaidjanului

30 mai. 13:45   Societate
3512 0

La Chișinău a avut loc un eveniment solemn dedicat Zilei Independenței Azerbaidjanului.

Acesta a fost organizat de Ambasada Azerbaidjanului în țara noastră.

La eveniment au participat ministrul de Interne al Moldovei, Adrian Efros, președintele Comitetului de Stat pentru lucrul cu diaspora azeră, Fuad Muradov, deputatul Parlamentului Republicii Moldova, președintele grupului interparlamentar de prietenie moldo-azer, Vitalie Jacot, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, reprezentanți ai comunității azere din Republica Moldova, comunitatea locală și mass-media.

Agenda sărbătorii Zilei Independenței din acest an a fost marcată de o serie de evenimente cu semnificație istorică pentru Azerbaidjan, după cum a menționat în discursul său Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Ulvi Bakhshaliyev.De asemenea, el a amintit că Azerbaidjanul modern a devenit succesorul legal al Republicii Democratice Azerbaidjan fondate la 28 mai 1918, care a devenit prima republică parlamentară din Orient și din întreaga lume musulmană.

Diplomatul a subliniat rolul decisiv al liderului național Heydar Aliyev în dezvoltarea țării după restabilirea independenței.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova a mai subliniat că în primii ani de independență, statul s-a confruntat cu mari dificultăți, cum ar fi ocuparea militară a unei părți a teritoriului său.

„Noi am rezolvat conflictul pe cale politico-militară, războiul a rămas în trecut, conflictul ”Nagorno-Karabah” a rămas în istorie. Azerbaidjanul a luat cursul normalizării relațiilor cu Armenia în baza respectării stricte a principiilor dreptului internațional, în special a principiilor suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității frontierelor internaționale", a declarat ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova.

El a vorbit despre procesul activ de reconstrucție a orașelor și satelor distruse, despre punerea în aplicare a unor proiecte de amploare și despre continuarea eforturilor liderului național Heydar Aliyev sub conducerea președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.În discursul său, diplomatul azer Ulvi Bakhshaliyev a informat participanții cu privire la realizările Azerbaidjanului din ultimii ani și a anunțat viitoarea Conferință ONU privind schimbările climatice (COP29), care va avea loc la Baku în această toamnă.

Ambasadorul a subliniat importanța conferinței pentru întreaga lume.

„Azerbaidjanul a avut mereu o atitudine foarte serioasă față de problema președinției sale în orice organizație internațională și a venit cu inițiative susținute de alți participanți. Sînt convins că, de data aceasta, președinția noastră va da un nou impuls problemelor legate de schimbările climatice care ne privesc pe toți", a declarat diplomatul azer.

Potrivit acestuia, în pregătirile pentru COP29 sînt implicați reprezentanți ai tuturor structurilor de profil din Azerbaidjan, sub conducerea președintelui Ilham Aliyev.

Decizia de a organiza cea de-a 29-a sesiune a Conferinței părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice COP29 a fost luată în cadrul reuniunii plenare a COP28, care a avut loc în decembrie anul trecut la Dubai. Convenția ONU, semnată în 1992, este susținută de 198 de țări. În decurs de două săptămîni, Baku va găzdui circa 70-80 de mii de oaspeți străini, printre care se vor număra și reprezentanți ai Republicii Moldova.

În discursul său, Ulvi Bakhshaliyev a subliniat separat dialogul politic activ și dezvoltarea dinamică a relațiilor dintre Azerbaidjan și Moldova.

Amintind că la 7 februarie anul curent au avut loc alegeri prezidențiale extraordinare, care s-au desfășurat pentru prima dată și pe teritoriile eliberate de sub ocupație. Ambasadorul a mulțumit deputaților moldoveni care au participat la acestea în calitate de observatori.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a vorbit despre rezultatele recentei sale vizite la Baku, unde au fost semnate un șir de noi acorduri cu partea azeră. El a felicitat poporul azer cu prilejul sărbătorii și a transmis urări de bine din partea prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean.


De asemenea, Adrian Efros a salutat sosirea în Republica Moldova a lui Fuad Muradov, președintele Comitetului de Stat azer pentru Relații cu Diaspora din Azerbaidjan.

La rândul său, Fuad Muradov a declarat că „ne amintim de sacrificiile făcute de strămoșii noștri și de eforturile nenumărate ale generațiilor care au lucrat neobosit pentru a ne proteja suveranitatea și a susține mîndria noastră națională”.


„Este o reamintire a faptului că independența nu este doar un statut, ci și o responsabilitate de a asigura prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, a subliniat el.

Fuad Muradov a remarcat, de asemenea, contribuția diasporei la dezvoltarea relațiilor dintre cele două state și participarea activă a azerilor moldoveni în diferite sfere ale societății.

2
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?