Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Cum a fost construit Palatul Prezidențial din Chișinău

21 feb. 06:30   Societate
3219 0

Pe internet a fost publicată o fotografie de arhivă interesantă din perioada construcției Palatului Prezidential din Chișinău.

Clădirea a fost ridicată între anii 1984 și 1987.

Palatul prezidențial este o clădire administrativă situată pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, capitala Republicii Moldova. În prezent, aici se află sediul Președinției Republicii Moldova.

Clădirea a fost construită între 1984 și 1987 de către arhitecții Iurie Tumanian, A. Zalțman și V. Iavorschi.

Concepută de la bun început ca edificiu al Consiliul Suprem al RSS Moldovenești, clădirea a fost pregătită la începutul anilor '90 ai secolului XX, fără modificări semnificative, pentru a găzdui Aparatul Președintelui Republicii Moldova.

Clădirea este construită din beton armat, acoperită cu plăci de piatră albă, iar părțile laterale sînt acoperite cu sticlă tonată. Scările sînt realizate din marmură roșie și neagră. Deasupra portalului central este amplasată stema Republicii Moldova și textul cu denumirea instituției: "Președinția Republicii Moldova", ambele realizate din bronz.

Unul dintre simbolurile statalității Republicii Moldova a fost distrus de vandali la 7 aprilie 2009, la fel ca și clădirea parlamentului. Dar nici pînă în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere pentru această fărădelege. Clădirile în sine au fost ulterior restaurate.

22
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?