X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Cum a decurs Ziua Victoriei la Chișinău

10 mai. 15:45   Societate
3669 0

Noi.md a realizat un reportaj foto și video de la acest eveniment.

Ziua Victoriei la Chișinău a început în dimineața zilei de 9 mai cu depunerea de flori la flacăra veșnică de la Memorialul Eternitatea de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

Oficialii au cinstit memoria celor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Apoi, mii de cetățeni au participat la Marșul Victoriei și la procesiunea „Regimentul Nemuritor” din capitala Moldovei. Adunați la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului și apoi, împreună cu portretele strămoșilor lor eroi, drapelele Moldovei și steagurile roșii ale Victoriei, aceștia s-au îndreptat în coloană spre Complexul Memorial „Eternitate” pentru a cinsti memoria eliberatorilor, eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei, pentru a sărbători cea de-a 79-a aniversare a sfîrșitului celui mai distrugător și sîngeros război din istoria omenirii, care a costat viața a zeci de milioane de oameni.

Printre participanții la Marșul Victoriei și la procesiunea „Regimentului Nemuritor” s-au numărat reprezentanți ai blocului „Victoria”, ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Comuniștilor, inclusiv foștii președinți ai Republicii Moldova, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, și președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

La Memorialul Eternitate, Mișcarea Națională „Voievod” împreună cu Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” au împărțit cetățenilor panglica Ștefan cel Mare, ca simbol al consolidării naționale, însemnînd victoria moldovenilor în diferite perioade istorice.

Panglica a apărut pentru prima dată în iulie 2016, cu scopul de a consolida societatea și de a crea o atmosferă pașnică.

Panglica „Ștefan cel Mare” conține două simboluri istorice și principale ale țării noastre, cum ar fi capul de zimbru, care a fost prezent pe drapelul Moldovei în toate perioadele, și simbolul Sfîntului Gheorghe, care a fost steagul de luptă al lui Ștefan cel Mare și simbolizează victoria binelui asupra răului.

Tot de Ziua Victoriei, pe 9 mai, la Chișinău a avut loc tradiționala cursă auto „Victoria este una pentru toți”. La evenimentul organizat de președintele consiliului public „Pentru o Patrie liberă”, Igor Tulianțev, au participat mii de oameni și sute de automobiliști cu steaguri roșii ale Victoriei.

Evenimentul a început pe Bulevardul Ștefan cel Mare. Un convoi uriaș de mașini, inclusiv mașini retro, a străbătut întregul oraș pe un traseu special. Acesta a fost întîmpinat de numeroși cetățeni, care i-au salutat, iar automobiliștii le-au răspuns claxoanînd.

Cursa s-a încheiat cu desfășurarea celui mai mare Drapel al Victoriei din lume la Complexul Memorial Eternitate. Dimensiunea sa record este de 50 de metri lungime și 25 de metri lățime.

La 9 mai, mii de chișinăuieni și oaspeți ai capitalei Moldovei au venit la Complexul Memorial Eternitate pentru a depune flori la Flacăra Veșnică, în cadrul marcării celei de-a 79-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

39
1
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?