COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 534
Coronavirus stiri: 7865

CSM nu a eliberat acordul pentru urmărirea penală în privința unui judecător

29 noi. 2021,, 09:42   Societate
1460 0

O nouă solicitarea a procurorului general interimar Dumitru Robu la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a eșuat.

Membrii CSM nu au eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Subiectul a fost examinat în cadrul ședinței de pe 29 noiembrie a Consiliului și a fost primul de pe ordinea de zi. Președintele CSM, Dorel Musteață a spus că: „cererea este amînată din motivul imposibilității examinării cererii de recuzare”.

Deocamdată nu se cunoaște despre care judecător este vorba.

Pe parcursul ultimei luni, pragul CSM a fost pășit deja de cîteva ori de către procurorul general interimar. Și nu ne referim aici doar la participarea în cadrul ședințelor CSM sau alte activități de rutină profesională, ci la acțiunile care, la prima vedere, se vor a fi numite acțiuni de „curățare” a sistemului judecătoresc.


În luna noiembrie, Dumitru Robu le-a solicitat membrilor CSM ridicarea imunității mai multor magistrați. Printre aceștia se numără Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Olesea Țurcan.

Potrivit legislației, urmărirea penală împotriva judecătorului poate fi pornită doar de către procurorul general sau prim-adjunctul, iar în lipsa acestuia de către un adjunct în temeiul ordinului emis de procurorul general, cu acordul CSM, în condiţiile Codului de Procedură Penală.

În cazul săvîrşirii de către judecător a infracţiunilor specificate la art. 243, 324, 326 şi 3302 ale Codului Penal al Republicii Moldova, precum şi în cazul infracţiunilor flagrante, acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale nu este necesar.

Judecătorul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul CSM.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X