AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 724
Preşedintele stiri: 3203

Experiți: „Evaluarea magistraților și procurorilor nu poate fi făcută prin subminarea independenței”

29 noi. 2021,, 07:42   Societate
2147 0

Experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) au examinat proiectul Conceptului privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor și au înaintat Ministrului Justiției mai multe obiecții și recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.

Astfel, reieșind din prerogativele atribuite MIM-lui, experții consideră că trebuie făcută claritate privind statutul și atribuțiile funcționale ale acestuia, în așa fel încît să nu fie admisă modificarea, subrogarea atribuțiilor CSM și CSP și se recomandă a se ține cont că, potrivit cadrului normativ constituțional, CSM este garantul independenței autorității judecătorești, la fel ca și CSP care este garantul independenței și imparțialității procurorilor.

Conform Conceptului, evaluarea ar urma să aibă loc prin crearea unei misiuni internaționale de monitorizare (MIM), a Comisiei de evaluare (CE), formată din 4 Colegii de Evaluare (CIE), precum și a Colegiului special de Apel (CSA). Scopul principal al activității MIM este de a sprijini activitatea CE, inclusiv prin: selectarea membrilor CE și ai CSA, sprijinirea în motivarea deciziilor CE, precum și prin contestarea deciziilor CE și ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu privire la deciziile lor legate de cariera judecătorilor și procurorilor.

„Reieșind din aceste prerogative atribuite MIM-lui, experții consideră că trebuie făcută claritate privind statutul și atribuțiile funcționale ale acestuia, în așa fel încît să nu fie admisă modificarea, subrogarea atribuțiilor CSM și CSP. Se recomandă a se ține cont că, potrivit cadrului normativ constituțional, CSM este garantul independenței autorității judecătorești, la fel ca și CSP care este garantul independenței și imparțialității procurorilor.

„Orice normă care va submina autoritatea CSM și CSP riscă a fi percepută ca o „acaparare” politică a sistemului judecătoresc, ceea ce ar putea cauza repercusiuni grave pentru independența acestui sistem. De asemenea, opinăm că evaluarea extraordinară poate duce la crearea unui precedent periculos în baza căruia guvernele ulterioare ar putea să procedeze în mod similar, fără a oferi o motivare necesară”, argumentează experții.


Aceștia au mai menționat că sînt conștienți de faptul că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor este considerată o soluție rezonabilă pentru combaterea situației deplorabile din sistemul justiției.

Totuși, experții opinează că instituirea unor norme juridice permanente pentru situații conjuncturale nu răspunde cerințelor de reglementare, în general, și nici cerințelor de reglementare a organizării sistemului juridic, în special.

„Astfel, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor nu poate fi efectuată prin subminarea independenței judecătorești și urmează a se desfășura în conformitate cu standardele internaționale ale supremației legii, ale drepturilor omului precum și angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova, și, nu în ultimul rînd, respectînd recomandările Comisiei de la Veneția”, se arată în opinia CAPC.

Recent, o magistrată și ministrul Justiției au intrat în polemici pe procedura de evaluare. Aceasta se întreba cine va fi garanția că vor fi aleși cei mai buni după evaluare, în contextul în care Parlamentul l-a promovat pe Musteață la CSJ.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав