Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cristina Spînu: ”Mi-aș dori ca produsele alimentare să nu mai fie aruncate la gunoi”

20 aug. 2023,, 19:00   Societate
2985 0

Fondatoarea organizației ”Frigiderul Comunitar”; Cristina Spînu, care zilnic alimentează peste 230 de bătrîni și persoane nevoiașe din diferite localități ale țării spune că și-ar dori ca politica în domeniul produselor alimentare să fie schimbată în așa fel, ca în loc ca produsele alimentare la care expiră în curînd termenul de valabilitate să nu fie aruncate la coșul de gunoi de magazine, dar să fie transmise unor cantine sociale.

Declarațiile eu fost făcute în cadrul unui interviu oferit pentru rubrica ”Adevărații eroi”.

”Iubesc foarte mult Moldova, am avut multe ocazii să plec de aici, chiar și în 2010, 2011, să plecăm în Canada, în Italia, în Spania, chiar și la Moscova. Nu știu de ce, dar mereu ceva mă oprea să rămîn aici. Îmi iubesc foarte mult poporul, țara, copiii, bătrînii: și pe cei răi, și pe cei buni. Ce aș dori să schimb? Cred că nimic, în viața mea eu las lucrurile să se întîmple exact așa cum trebuie să se întîmple. Ce e dat - o să se întîmple, ce nu – nu se va întîmpla. Cred că aș schimba politica statului în domeniul risipei alimentare. Aș vrea ca agenții economici să meargă în întîmpinarea noastră. De ce ei nu donează produsele alimentare? Pentru că există legea care le interzice să doneze produsele alimentare și sînt impuși să le utilizeze. Dar aș dori ca această lege să fie puțin modificată, ca un magazin să mă poată suna, eu să vin, să iau aceste produse alimentare și să le duc în satele unde oamenii chiar au nevoie de ele. Eu văd cîte produse alimentare sînt pur și simplu aruncate la gunoi”, a declarat Cristina Spînu.

Aceasta spune că în cazul în care ar exista o deschidere mai mare din parte agenților economici, cantinele sociale precum ”Frigiderul comunitar ar avea posibilitatea să ajungă în mai multe sate din țară.

În țara noastră este greu să fii o cantină mobilă de genul food truck. Cu ajutorul acestei camionete aș putea acoperi acele sate unde nu este o alimentară, nu este un punct medical. De exemplu, la 50 de km de Chișinău este un sat unde locuiesc 8 persoane. Nu este nici un punct medical, nici o alimentară acolo, trebuie să mergi la 30 de km ca să ajungi la cea mai apropiată alimentară. Mi-aș dori să ajungem în aceste sate cu pîine, cu lactate, cu legume, cu un prînz cald. Aceste produse le-ar putea ajunge pentru o săptămînă. Nu aș dori să primesc statutul de cantină socială, acest lucru ne-ar face dependenți de stat, iar asta ne-ar limita în idei. Nu cred că la stat cineva oferă nevoiașilor Tiramisu. Pentru mine aceste prînzuri calde reprezintă un atelier de creativitate. Toate realizările mele din bucătărie, chiar dacă nu sînt bucătăreasă, cofetar, toate ideile mele eu le realizez în bucătăria asociației. În unele sate, oamenii îmi spun că: nici acasă la mama nu am văzut așa mîncare cum vedem la dumneavoastră. Pentru mine acesta este un compliment, eu mă bucur că oamenii savurează aceste bucate, care nu și le pot permite. Iată, aș dori să mă dezvolt în așa fel, încît să mă pot deplasa. În Europa, acest lucru este unul destul de simplu. Acum sîntem în așteptarea unui food truck din Germania, însă deocamdată nu știu dacă statul îmi va permite să mă deplasez prin sate. Dacă voi fi limitată, desigur acest lucru nu va putea fi realizat”, a povesti Cristina Spînu.


12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?