X 
Preşedintele stiri: 4158

Cristina Ciubotaru: "Este foarte greu de măsurat nivelul corupției în țară"

12 aug. 06:00   Societate
5557 0

Este foarte greu de măsurat nivelul corupției în țară pentru că acesta este un fenomen latent.

O astfel de opinie a exprimat Cristina Ciubotaru, avocat și fost director adjunct al Centrului Național Anticorupție din Moldova, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Ea a remarcat că acesta este un fenomen care poate fi presupus, dar este foarte greu de știut cu certitudine sau de măsurat cu un grad ridicat de probabilitate.

Avocatul, fost director adjunct al SIS, a atras atenția asupra faptului că un sondaj recent a arătat că 75% dintre respondenți cred că guvernul este corupt, iar aceasta este un indicator destul de înalt.

Deși un număr destul de mare de respondenți sprijină guvernul actual și, prin urmare, se pare că o parte dintre cei care sprijină guvernul actual cred în același timp că acest guvern este corupt.


"Primim așa niște fapte interesante. De aceea este greu să spunem cît de multă corupție există cu adevărat în țară. Sondajele arată rezultatul percepției oamenilor asupra corupției, cum consideră și cum gîndesc ei. Dar acesta nu este încă un indicator clar și adevărat al ceea ce există. El nu poate fi niciodată determinat, pentru că atîta timp cît nici unul dintre cei doi participanți la acțiunea de corupție nu îți vor spune nimic, nu poți să știi cu siguranță că acolo există corupție ", a spus Cristina Ciubotaru.

Ea a precizat că persoanele care sînt adesea implicate în astfel de acțiuni, în calitate de cel care dă mită sau cel care cere mită, sau cei care au auzit că cineva dintre cunoscuții sau apropiații lor au dat mită sau a cerut mită, bineînțeles că își formează o opinie despre acest lucru. Iar opinia publică se formează în baza propriei experiențe sau a presupusei experiențe a altora, dar este greu de măsurat nivelul corupției în țară.

Avocatul, fost director adjunct al SIS, a declarat că, dacă ne vom uita la datele oficiale, statisticile oficiale ale SIS sau ale Procuraturii Anticorupție, putem considera că corupția a devenit mai mică, deoarece nu s-au adăugat dosare noi sau nu vedem cazuri penale grave, dar oamenii oricum cred că în țară există multă corupție.

"De aceea spuneți-mi. Există date empirice, date de la organele de stat, pe de o parte. Și există modul în care oamenii gîndesc, presupun. Adică, cine are dreptate? Nici una, nici cealaltă nu are dreptate. Să spui că adevărul este undeva la mijloc? Nu sînt sigur că nu este mai sus decît ceea ce presupun oamenii, sau mai jos. Este un fenomen foarte greu de analizat, la drept vorbind", a declarat Cristina Ciubotaru.

Potrivit acesteia, trebuie luați în calcul foarte, foarte mulți indicatori. Și chiar și atunci cînd în țară va începe o luptă foarte intensă împotriva corupției, acest indicator al corupției percepute, la fel, ar putea să crească.

"Pentru că oamenii văd că foarte des se vorbește despre acest lucru. Chiar dacă nu au propria lor experiență, dar aud despre cazuri mari de corupție care stîrnesc imaginația. Ei încep imediat să presupună că există mai multă corupție. Deci acest lucru afectează și formarea opiniei publice", a declarat avocata, fost director adjunct al SIS.

De asemenea, ea crede că atunci cînd politicienii actuali vorbesc mereu despre hoți și bandiți, adică încep să îi marcheze pe toți la rînd, fără o judecată, acest lucru, de asemenea, poate influența opinia publică.

"Presupun că și discursul politic deschis poate influența acest lucru", a spus Cristina Ciubotaru.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав