X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Consiliului Superior al Procurorilor în ședință: Cine sînt candidații la funcția de procuror general

22 feb. 11:18   Societate
2042 0

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor sînt în ședință și desfășoară interviurile cu cei patru candidați la funcția de procuror general.

Cei patru candidați la funcția de procuror general al Republicii Moldova sînt Igor Demciucin, Octavian Iachimovschi, Ion Munteanu și Andrei Coca. Primii trei sînt actuali procurori, iar al patrulea este jurist. Pretendenții își prezintă conceptul de management și dezvoltare a Procuraturii Generale, dar și motivele care i-au determinat să candideze, transmite Radio Moldova.

Conform regulamentului CSP, membrii consiliului prezenți la ședința vor completa o fișă de evaluare pentru fiecare participant la concurs, în care vor nota, pe o scară de la 1 la 10, competențele acestora pe șase criterii. Printre acestea sînt conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii Generale; motivația de accedere în funcția de procuror general; experiența și competența profesională, integritatea și etica profesională.

Cei care vor trece de etapa interviului vor fi propuși de Consiliul Superior al Procurorilor spre evaluare Comisiei Vetting, care potrivit autorităților vor selecta procurorul general în cîteva luni. Ulterior, candidatul admis, va fi desemnat prin decret prezidențial.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de către o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial.


Termenul de selectare a noului procuror general expiră în luna martie.

Pe 9 octombrie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că Republica Moldova ar putea avea un procuror general cel tîrziu în ianuarie 2024.

Precizăm că, pe parcursul ultimilor 2 ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.

0
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?