X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Comori arheologice descoperite în Zona rezervației din Horodiște

13 apr. 13:00   Societate
6704 0

În zona comunei Horodiște, raionul Rezina, unde anterior un agent economic a început mai multe lucrări de excavare și construcție, au fost descoperite adevărate comori arheologice.

Despre asta a comunicat redacției Noi.md, directorul General al Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.

Potrivit lui, în data de 26 martie 2024 angajați ai Agenției Naționale Arheologice și ai Ministerului Culturii, au efectuat o inspectare arheologică la situl menționat.

”În urma inspecției, s-a constatat deteriorarea stratului de cultură și a unor structuri arheologice prin lucrările de excavare a unor șanțuri. Ca urmare, s-a întocmit un proces verbal corespunzător și o prescripție, care au fost transmise imediat către autoritatea publică locală.

În consecință, proprietarii terenului s-au conformat prevederilor prescripției prin oprirea lucrărilor și asigurarea efectuării de către Agenția Națională Arheologică a lucrărilor de descărcare de sarcina arheologică în porțiunea de teren afectată de lucrările de excavare și construcție”, se arată în mesajul adresat redacției noastre.


Totodată, Vlad Vornic, ne-a comunicat că în prezent, o echipă mixtă, compusă din arheologi de la Agenția Națională Arheologică și Universitatea de Stat din Moldova, desfășoară cercetări arheologice în zona respectivă, care au dus la înregistrarea unor descoperiri arheologice importante.

”Este vorba de vestigii (o groapă menajeră sau de cult ceramică și diferite artefacte lucrate din ceramică și os) datând din prima și a doua epocă a fierului , atribuitelor culturii Saharna (sec. X-IX î. Hr.) și culturii getice (sec. IV-III î. Hr.). După finalizarea investigațiilor arheologice pe porțiunea afectată de lucrări de excavare, va fi eliberat certificatul de descărcare arheologică, în conformitate cu prevederile Legii 218 din 2010 privind protejarea patrimoniului arheologic”, ne-a comunicat directorul Agenției Naționale Arheologice.

Reamintim că Vladislav Sanduleac anunța că a găsit piese antice de ceramică, dovezi directe ale importanței arheologice a acestui teritoriu.

”Această zonă face parte din peisajul rezervației. Aici s-au săpat deja șanțuri pentru fundații, s-au construit piloni de beton pentru case, au fost săpate șanțuri pentru țevile alimentației cu apă, dar nu este clar unde va curge canalizația. Dar este clar că la marginea defileului toate acestea vor ajunge în zona ecologică a rezervației”, a menționat Vladislav Sanduleac.

El a menționat că proprietarul șantierului, a cumpărat acest teren de la proprietarul anterior, care a tras aici conducte cu apă din satul Horodiște. O schemă foarte cunoscută este folosită atunci cînd unul revinde altuia și ultimul cumpărător rămîne curat în fața legii. Plănuiesc să construiască aici un complex de 10 case.

1
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?