X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Cojuhari anunță cînd își vor primi salariile angajații de la CFM

26 feb. 08:45   Societate
3116 0

Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), dă asigurări că „în cel mult o săptămînă” lefurile vor ajunge în buzunarele angajaților Căii Ferate din Moldova.

Acesta a precizat că salariile vor fi achitate „din mai multe surse, în unele cazuri din împrumuturi, iar în altele din valorificarea activelor neutilizate”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

„Depunem efort mare ca în scurt timp să înceapă să fie achitate salariile. Reafirm poziția că oamenii nu pot lucra fără a fi neremunerați. (...) În cel mult o săptămînă vor fi începute primele achitări pentru a închide anumite datorii.

Salariile vor fi achitate din mai multe surse, în unele cazuri din împrumuturi, iar în altele din valorificarea activelor neutilizate. (...) În același timp trebuie să ne ocupăm pe partea de organizare a acestei întreprinderi, deoarece Codul feroviar și hotărîrile de Guvern așa precede, banii vor fi alocați inclusiv din bugetul de stat”, a spus șeful APP.

Totodată, Cojuhari a menționat că a solicitat noului director interimar al CFM, Serghei Tomșa, să prezinte un plan de acțiuni pe termen scurt și mediu pentru „a avea estimări privind viziunea administrației Căii Ferate”.


Acesta s-a referit și la organizarea CFM în societate pe acțiuni, dar și la divizarea activităților întreprinderii.

„Mă refer la întreținerea infrastructurii ferate și a doua parte privind prestarea serviciilor de transportare pasageri și transportare marfă”, a precizat Cojuhari.

Șeful APP s-a referit și la demisia lui Oleg Tofilat din funcția de șef al CFM, menționînd că „la un moment dat lucrurile trebuie să fie reîmprospătate”.

„Dacă vorbim despre Calea Ferată, atunci cînd a fost preluată conducerea acestei întreprinderi de către Oleg Tofilat, cînd mai mult de șase luni, opt luni, nu erau plătite salariile, acesta a depus un efort mare pentru a îmbunătăți lucrurile.

(...)La un moment dat lucrurile trebuie să fie reîmprospătate. Noi sîntem în bună comunicare cu domnul Tofilat, chiar și l-am rugat să se apropie echipei APP. Suntem în discuții”, a precizat Cojuhari.

Pe 9 februarie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-un live pe Facebook a declarat că se caută soluții ca majoritatea angajaților de la Calea Ferată a Moldovei să își primească salariile pînă la sfîrșitul lunii februarie - începutul lunii martie. Contact de TV8, Spînu a promis că începînd de saptîmîna viitoare restanțele salariale vor începe fi achitate, astfel ca pînă la finele lunii martie să nu mai existe datorii.

La sfîrșit de ianuarie, Oleg Tofilat a demisionat din funcția de șef al întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Tofilat a precizat că e „profund îngrijorat” de continuitatea activităților. Demisia șefului CFM a venit pe fundalul problemelor de salarizare a angajaților de la Calea Ferată. Pe 10 ianuarie, în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8, Oleg Tofilat declara că problema salariilor ar putea fi soluționată odată cu reluarea livrărilor de marfă pe cale feroviară.

Tofilat susținea că problema întîrzierii salariilor angajaților CFM s-a acutizat anume din cauza scăderii volumelor de transport. În 2020 și 2021, compania a fost în pragul falimentului din cauza unor probleme financiare, iar angajații nu au primit salarii timp de șase luni. În total, întreprinderea are aproximativ 6.000 de angajați. Din 12 februarie, director interimar la Intreprinderea Caile Ferate din Moldova este Serghei Tomșa.

2
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?