Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1302

Cîte limbi există astăzi în lume și ce se întîmplă cu ele

10 oct. 2023,, 06:30   Societate
4617 0

Astăzi în lume există aproximativ 7000 de limbi și ele devin din ce în ce mai puține din cauza dispariției unui număr imens de limbi.

Despre acest lucru a declarat asistentul universitar, profesorul de filosofie la Universitatea de Stat din Moldova, expert în domeniul filosofiei limbajului, Eugeniu Tocarschii, vorbind în cdrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .

"În funcție de modul în care clasificăm limbile, ele pot fi 7000 sau 5000. Aceasta este un număr mediu", a spus el.

Eugeniu Tocarschii a recunoscut că în lume limbile devin tot mai puține.

"Devin mai puține, pentru că putem practic spune că în fiecare zi, în fiecare an, moare un număr imens de limbi, deoarece în grupuri uriașe, de exemplu, în același, să spunem, grupul niger-congo - unul dintre cele mai mari grupuri de limbi din Africa, există foarte puțini vorbitori nativi ai limbii lor și este extrem de greu să înveți oamenii o astfel de limbă, deoarece ei folosesc niște sunete pe care noi, de exemplu, astăzi nu le putem reproduce, fiind europeni. Este pur și simplu imposibil să înveți aceste limbi dacă nu locuiești în această zonă și nici nu există manuale pentru predarea acesteia. Adesea, aceste limbi nu au nici măcar propriul sistem de scriere, iar scrierea este vitală pentru transmiterea cunoștințelor. Pentru că, desigur, putem vorbi și discuta cu dvs., dar acest lucru se va păstra doar în experiența noastră, în memoria noastră, iar pentru generațiile viitoare, ca ele să păstreze aceste cunoștințe, este necesară, fără îndoială, scrierea", a subliniat Eugeniu Tocarschii.

3
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?