Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1340

Cît de răspîndit este bullying-ul în școlile din Moldova. Ce spun elevii - studiu

20 aug. 2023,, 12:41   Societate
2769 0

A mai rămas puțin timp pînă cînd elevii din toată țara își vor îndrepta pașii către porțile școlilor.

Pe lîngă faptul că școala este locul unde învățăm să scriem primele litere, descoperim lumea în atlasele de geografie, mai este și locul în care învățăm să construim relații. Iar cei doisprezece ani de școală pot fi marcați de momente mai puțin plăcute cînd vine vorba despre socializarea cu colegii clasă și nu doar. În acest caz vorbim despre bullying, un fenomen alarmant în societatea contemporană, care din păcate este pe larg răspîndit în școlile din Republica Moldova, transmite Noi.md cu referire la consulting.md.

Termenul „bullying” a început să fie utilizat relativ recent, la începutul anilor 70`. Inițial era folosit în literatura academică pentru a descrie comportamente de agresiune între elevi în școli. Cu timpul a căpătat o atenție tot mai mare în rîndul publicului larg și a devenit subiectul unor campanii de conștientizare și prevenire în întreaga lume.

Bullying-ul are loc atunci cînd o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat, astfel încît să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Acesta se poate manifesta verbal, fizic, psihologic sau în orice combinație a acestor trei forme.

Magenta Consulting a elaborat un studiu în acest sens pentru Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate” implementat de APSCF, cu sprijinul financiar al Liechtenstein Development Service (LED). Este un studiu complex realizat în 28 de gimnazii și 24 licee. Au fost chestionați 107 psihologi școlari, 109 profesori și 934 elevi din clasele a 5-a pînă în a 12-a. Acesta relevă cunoștințele, atitudinile și practicile în prevenirea fenomenului de bullying în școlile din Republica Moldova.


73% dintre elevii participanți la studiu au afirmat că au asistat la situații de acest gen, iar sala de clasă rămîne a fi locul unde acest tip de scene se întîmplă cel mai des.

33% s-au ciocnit cu acest fenomen pe rețelele de socializare, 29% pe holurile școlii, 25% în curtea școlii, iar o pondere de 7% dintre elevi au spus că au fost țintă a bullying-ului în baia școlii. Printre alte locuri menționate sînt: acasă, în autobuz, în baruri sau cafenele, în sala de sport sau terenul de sport și prin mesaje la telefon.

Totodată, 21% dintre toți elevii care au participat la studiu, au spus că cel puțin o dată pe săptămînă li s-a întîmplat ca colegii să facă glume pe seama lor, iar 8% dintre ei au spus că glume li se făceau zilnic.

Elevii au mai fost întrebați care este percepția lor asupra motivelor care se află la baza expunerii lor la aceste situații. Cei mai mulți (30%), cred că acest lucru se întîmplă din cauza faptului că sînt diferiți de ceilalți colegi.

26% au afirmat că incidente de acest gen se petrec pentru că sînt ciudați, 25% pentru că plîng și se supără ușor. Printre alte motive menționate sînt: notele foarte bune la școală, aparențele fizice, numele sau prenumele ciudat sau hainele pe care le poartă.

1
0
0
4
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?