Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cît de benefic este turismul medical pentru Moldova

1 mar. 06:00   Societate
1651 0

Turismul medical este un fenomen foarte bun pentru Moldova, iar cu cît mai mulți pacienți vor veni în Moldova din străinătate, cu atît mai multe fonduri vor fi investite în economia noastră, în domeniul medical, iar acest lucru va da un impuls dezvoltării și creșterii eficienței.

O astfel de opinie a exprimat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

În același timp, el a spus că și cetățenii Republicii Moldova practică turismul medical și apelează la serviciile medicilor din Turcia, Germania sau din alte țări, unde unele servicii medicale sînt mai ieftine, în special cele legate de tratamentul bolilor oncologice. În același timp, cetățenii altor țări vin în Moldova cel mai des pentru tratament, proteze, implanturi dentare.

Adrian Belîi a explicat că aceeași imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) este foarte scumpă în România sau în alte țări occidentale, pentru că în preț intră și salariile mari ale specialiștilor, tehnicienilor, medicilor, bioinginerilor și așa mai departe. Prețurile mai mici pentru același serviciu în Republica Moldova se datorează salariilor mici ale medicilor, în comparație cu cele ale specialiștilor din Occident, și de aceea rezultă că o ecografie în Occident poate costa 1000 de euro, în timp ce la noi - pe același aparat costă, de exemplu, cîteva sute de lei. În plus, în Moldova softurile sînt mai accesibile și mai potrivite pentru reconstrucția imaginii. De aceea se primește că, în general, aceste servicii sînt mai ieftine în Moldova, iar oamenii vin din străinătate pentru ele.

"Acesta este un fenomen foarte bun. Cu cît vin mai mulți pacienți din străinătate la noi, cu atît mai bine. Vor fi deja bani externi care vor fi investiți în economia noastră. Acesta va fi un imbold pentru dezvoltare, iar atunci cînd exista și banii noștri de la bugetul de stat, și banii din străinătate, dezvoltarea în industrie se va produce mult mai rapid și va crește eficiența muncii", a declarat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.


0
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?