Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine în Rusia i-a luat apărarea lui Țurcan, condamnată pentru spionaj în favoarea Moldovei?

6 oct. 2021,, 11:25   Societate
3878 5

Jurnaliști, scriitori, traducători și actrițe au scris o scrisoare deschisă către Președintele Curții Supreme a Rusiei, Veaceslav Lebedev, în care au atras atenția asupra "sentinței dure" a fostului top-manager al Inter RAO, Carina Țurcan, scrie point.md.

Ea a primit 15 ani de închisoare fiind acuzată de spionaj în favoarea Moldovei. Adresarea a fost publicată pe site-ul postului de radio Эхо Москвы, relatează tvrain.ru

Autorii scrisorii s-au adresat lui Lebedev înainte de examinarea de către Curtea Supremă a plîngerii lui Țurcan împotriva verdictului Curții din Moscova. Ședința de judecată este programată pentru 14 octombrie.

În adresare se spune că procesul lui Țurcan a avut loc cu ușile închise, iar publicul nu cunoaște toate detaliile procesului și dovezile prezentate de procurorul de stat. Autorii adresării au menționat că au aflat despre cazul Țurcan din presă, interviurile ei și declarațiile avocaților săi.

"Am decis să scriem această scrisoare și să vă atragem atenția asupra acestui caz, deoarece am rămas uimiți de sentința Curții din Moscova. Cincisprezece ani de închisoare pentru o femeie pentru o crimă nonviolentă! De obicei, atîția ani se dau pentru cele mai brutale crime.


Chiar dacă e să presupunem că Carina Țurcan, fost top-manager al companiei de stat Inter RAO, este într-adevăr vinovată de spionaj, oare este justificată o sentință atît de dură?", se întreabă autorii scrisorii.

Ei au presupus, de asemenea, că în dosarul Țurcan ar fi putut apărea o "eroare de justiție".

"Dacă în istoria țării noastre nu ar fi fost experiența cu tristul articolul 58 a lui Stalin ("trădare de Patrie") și reabilitări postum, poate că această sentință de 15 ani pentru o femeie care nu a fost anterior implicată în ceva condamnabil și a lucrat mai mulți ani într-o corporație de stat, nu ar fi provocat o astfel de stare de șoc și uimire", se spune în scrisoare.

Potrivit autorilor adresării, în ultimii zece ani, numărul sentințelor în baza articolelor cu privire la trădare și spionaj în Rusia s-a triplat. În special, acuzațiile de trădare sînt aduse împotriva oamenilor de știință, mamelor cu mulți copii și jurnaliștilor.

Artiștii și jurnaliștii au remarcat faptul că nu doresc să intervină în procesul judiciar, ci pur și simplu au hotărît să-și exprime solidaritatea cu Țurcan.

"Prin definiție, Curtea Supremă este cea mai înaltă instanță judiciară, care, teoretic, ar trebui să protejeze un cetățean prin corectarea deciziilor instanțelor inferioare <...> Noi nu sîntem avocați, sîntem oameni de diferite profesii și noi sperăm că ne vom face auziți și că motivația noastră va fi înțeleasă.
Nu vrem să intervenim în cursul încercărilor în niciun fel, dar suntem femei, iar solidaritatea noastră feminină ne obligă să apărăm femeile care se pomenesc în circumstanțe dificile. Carina Țurcan are 47 de ani, dacă sentința sa nu se va schimba, ea va ieși la libertate fiind pensionară. Mama ei are 75 de ani și puțin probabil că va trăi pînă fiica ei va fi eliberată", au rezumat autorii apelului.
Adresarea a fost semnată de 31 de persoane, printre ele - scriitoarea Liudmila Ulițkaia, Artista Poporului Rusie, Lia Ahedjakova, avocatul poporului pentru întreprinderile mici și mijlocii, Anastasia Tatulova, directorul general al canalului Дождь, Natalia Sindeeva, editorialista Irina Prohorova, Artista Poporului din Rusia, Ksenia Rappoport, activista pentru drepturile omului Eva Merkaceva și jurnalista Zoia Svetova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?