Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Cînd se va deschide oficial Galeria colecției Petru Costin din Ialoveni

2 aug. 2021,, 10:15   Societate
3381 1

"Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului Raional Ialoveni" se va deschide oficial la 31 august 2021.

Despre aceasta a spus creatorul său, colonelul Serviciului Vamal, autor al mai multor lucrări științifice în domeniul istoriei, colecționarul care a fost inclus în Cartea Recordurilor de mai multe ori, Petru Costin, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova TV, transmite Noi.md.

"Galeria colecției Petru Costin din Ialoveni" a fost creată în clădirea fostului internat, cu sprijinul administrației raionale a raionului Ialoveni și Consiliului Județean din Alba Iulia, România. Două etaje ale clădirii au fost deja amenajate, iar alte două vor fi reconstruite pentru a-și deschide cît mai curînd posibil ușile pentru vizitatori.

În "Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului Raional Ialoveni" oricine poate vedea tot ceea ce acest colecționar a adunat și depozitat cu dragoste pe parcursul a zeci de ani. În Galerie sunt expuse peste 25 de colecții tematice, iar sala URSS: Istoria unei epoci găzduiește diverse busturi, ziare, fotografii, cărți și alte surse pentru studierea și familiarizarea cu documentele și deciziile din acele vremuri.

Petru Costin a recunoscut că este foarte greu să stabilești recorduri mondiale, dar își dorește cu adevărat ca în Moldova să fie înregistrate cît mai multe recorduri mondiale.


Petru Costin a spus că conducerea Consiliului Raional Ialoveni și a Consiliului Județului Alba Iulia din România, văzînd lucrările și colecțiile sale, au hotărît să finanțeze proiectul de creare a unei galerii a colecțiilor Petru Costin în Ialoveni.

"În Ialoveni există deja două Guinness World Records - cea mai mare colecție de vinuri din lume în galeriile subterane ale fabricii de vinuri de calitate Milești Mici și colecția lui Petru Costin. Am fost de acord să creez o galerie a colecțiilor mele în Ialoveni pentru a face un alt cadou frumos tuturor locuitorilor Moldovei, pentru că unde altundeva în lume poți găsi două recorduri mondiale înscrise în Cartea Recordurilor Guinness simultan la o distanță de 3-4 km. Prin urmare, vrem să facem un "Traseu Guinness World Records în Republica Moldova", care să fie unic atît pentru Moldova, cît și pentru întreaga lume", a spus Petru Costin.

Petru Costin a recunoscut că colectează uniforme militare, pentru că el însuși este militar și pentru el este importantă onoarea uniformei.

În galeria sa există o altă încăpere unică pentru Moldova, o cameră dedicată cosmonauticii, unde există obiectele personale ale cosmonauților, obiecte oferite de aceștia cetățenilor, fotografii personale ale cosmonauților etc.

O parte importantă a galeriei este oferită colecției de icoane și ustensile bisericești, cărți vechi, monede din secolele XI-XX etc.

Există și o sală imensă, cu o colecție mare de televizoare, unde puteți găsi primul televizor KVN cu obiectiv și, în general, Petru Costin are 850 de tipuri de echipamente radio și fotografice și echipamente de film. În galerie sunt prezentate și unelte de lucru, samovare, lămpi cu gaz, accesorii pentru înhămarea cailor și multe altele.

Colecțiile lui Petru Costin au participat la sute de expoziții în țară și peste hotare. Creatorul lor a primitzeci de distincții și diplome, care alcătuiesc deja o colecție aparte și sînt prezentate în Galerie.

Colecționarul a menționat că "Galeria colecției Petru Costin a Consiliului Raional Ialoveni" se va deschide oficial la 31 august 2021. La inaugurare este invitată și partea română, reprezentanți ai Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, care de asemenea a contribuit la crearea muzeului, reprezentanți ai altor ambasade, instituții de învățămînt, agenții de turism etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?