X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Cetățenii sînt atenționați despre riscul de a cădea pradă escrocheriilor în mediul online

2 aug. 2023,, 14:10   Societate
2704 0

Escrocii online profită de lipsa de atenție a utilizatorilor pentru a-i înșela. Despre aceasta anunță Inspectoratul General de Poliție, citat de Noi.md

Potrivit sursei, aceștia creează profiluri false și expediază mesaje pe rețelele de socializare prin crearea unor istorii false precum că ar fi o rudă din străinătate și este grav bolnavă și dorește să lase moștenire o sumă mare de bani, iar pentru aceasta se cere ca utilizatorul să expedieze datele personale pe o adresă electronică specială.

Totodată, pentru a mări gradul de încredere, aceștia folosesclogourile filialelor bancare în diverse spoturi video, prin care cetățenii sînt îndemnați să acceseze un link pentru a se înregistra șivor obține o sumă de bani.

În acest context, IGP îndeamnă repetat cetățenii să fie vigilenți, să nu se lăsa pradă escrocilor și să respectaţi regulile de securitate:

Regula de aur pentru a te proteja de escrocheriile de pe Internet este de a NU oferi sub niciun pretext detalii despre cardul bancar.


Banca NU solicită niciodată transmiterea datelor cu caracter personal sau date legate de contul bancar prin email, SMS, la telefon sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Escrocii folosesc adesea email-uri și mesaje neașteptate, care conțin link-uri sau fișiere de descărcat.

Înainte de a face click pe acestea, asigurați-vă că provin de la o sursă de încredere și că sînt legitime.

Dacă faceți cumpărături online sau vizitați site-uri web care cer informații personale, verificați întotdeauna adresa web și asigurați-vă că este securizată.

Adresele web securizate încep cu «https» și au un lacăt în bara de adrese.

Escrocii încearcă adesea să ghicească parolele folosite de utilizatori pentru a accesa conturile lor. Asigurați-vă că folosiți parole puternice, care conțin litere, numere și caractere speciale și evitați folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi.

Nu distribuiți niciodată informații personale, cum ar fi numele complet, adresa sau numărul de telefon, pe site-uri web necunoscute sau prin mesaje de pe rețelele de socializare.

Fiți precaut cu ofertele prea bune pentru a fi adevărate. Escrocii încearcă adesea să atragă utilizatorii cu oferte care captează. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată este posibil să fie o escrocherie.

Dacă puneți la îndoială validitatea unei oferte sau a unui mesaj este întotdeauna mai bine să fiți precaut decît să fiți înșelat.

La introducerea datelor de card în mediul online, atrageți atenție la pagina pe care sînteți redirecționat în momentul navigării, care trebuie să fie una veridică și securizată.

În cazul că ați devenit victima escrocilor informați de urgență Poliția la numărul de urgență 112.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?