Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate în cazul lui Șor, admisă. Ce spun experții

14 feb. 22:50   Societate
3024 0

Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate, înaintată de avocații politicianului fugar Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care fostul deputat a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Practicile avocaților lui Ilan Șor ar putea fi interpretate drept tentative de tergiversare a examinării cauzei, susțin experții.

Sesizarea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a fost înaintată de avocații politicianului fugar Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Avocatul Aureliu Colenco a declarat că sesizarea depusă la CSJ vizează unele prevederi ale Codului de procedură penală, pe care apărarea le consideră ilegale, temei pentru care a fost solicitată opinia Curții Constituționale.

Reprezentanții Curții Supreme de Justiție au precizat că judecătorii au stabilit următoarea ședință pe data de 3 aprilie, iar între timp au sesizat Curtea Constituțională, a precizat ofițerul de presă al CSJ, Corina Văraru.

„CSJ-ul a admis sesizarea, a ridicat-o și a transmis cauza Curții Constituționale pentru a se pronunța asupra sesizării. Ședința a fost stabilită pentru 3 aprilie, dar totodată, cu sesizarea ei au depus și o cerere prin care au solicitat suspendarea examinării pînă la soluționarea excepției de neconstituționalitate care a fost respinsă”, transmite radiomoldova.md

Nu este pentru prima dată cînd avocații lui Ilan Șor solicită opinia Curții Constituționale pe aspecte de procedură penală, a menționat pentru Radio Moldova, expertul Vadim Vieru. Potrivit acestuia, deși legală, o asemenea practică ar putea fi interpretată în societate ca o tentativă de tergiversare a examinării cauzei.


„Este o acțiune care nu este interzisă de lege, probabil face parte din partea de apărare. Soluția de admisibilitate sau de neadmisibilitate se iau cu unanimitate de voturi, la nivel de complet. Dacă cererea lor la Curtea Constituțională este admisă, asta înseamnă că în Codul de procedură penală ar trebui să fie făcute anumite modificări care le-ar fi convenabil”.

Precizăm că, în iunie 2023, judecătorii de la CSJ au respins ca inadmisibil demersul avocaților lui Ilan Șor, care a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, după plecarea de la putere a Partidului Democrat. Amintim că acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, în martie 2023, de Curtea de Apel Chișinău, decizia fiind executorie și definitivă. Instanța a dispus și plasarea unui sechestru pe bunurile ce-i aparțin, în valoare de peste 5,2 miliarde de lei.

Fugarul se află în lista de sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii, Marii Britanii, Canada și Uniunea Europeană, avînd interdicție de călătorie, dar și de operare a tranzacțiilor financiare cu aceste entități juridice. Totodată, mai multe conturi deținute de Ilan Șor în cîteva bănci comerciale din țara noastră au fost blocate de Serviciul Fiscal de Stat.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?