X 
Transnistria stiri: 1323
Eurovision stiri: 494

Cererea de recuzare a judecătorilor depusă de avocații lui Șor la CSJ a fost respinsă

21 noi. 2023,, 11:14   Societate
2755 0

Curtea Supremă de Justiție(CSJ) a respins cererea celor patru apărători ai lui Ilan Șor, în care aceștia au cerut recuzarea a trei magistrați.

Este vorba de Anatolie Țurcan, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc, completul desemnat să judece recursul la hotărîrea Curții de Apel Chișinău, care l-a condamnat pe oligarhul fugar la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul Frauda Bancară, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

În argumentarea cererii de recuzare, apărătorii au invocat faptul că judecătorul Anatolie Ţurcan ar fi făcut parte din completele care au examinat cauzele lui Veaceslav Platon, toate conectate la dosarul Frauda Bancară. Conform avocatului Aureliu Colenco, faptul că Ilan Șor a fost condamnat în același dosar, ar putea reprezenta o problemă. Referitor la circumstanțele de recuzare a judecătorilor Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc s-a insistat că aceștia au fost transferați temporar să examineze cauze la Curtea Supremă de Justiție, iar „exercitarea temporară a funcției de judecător constituie o circumstanță care pune la îndoială independentă judecătorilor”. Colegiul desemnat să examineze cererea de recuzare a constatat că argumentele apărării nu sînt întemeiate.

La Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a început, pe 15 noiembrie, examinarea recursului depus de apărătorii lui Ilan Șor, Asta, după ce, în data de 13 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut vinovat pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni a fost condamnat de instanță la 15 ani de închisoare.

Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin.


Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a specificat că decizia de condamnare este definitivă și că ar putea reprezenta un argument definitoriu pentru autoritățile din Israel să aprobe extrădarea lui Ilan Șor.

5
0
1
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?