X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cercetătorii egipteni au decis să mumifice rechinul care a ucis un turist rus în Hurghada

21 iun. 2023,, 00:00   Societate
5463 0

Rechinul-tigru responsabil de uciderea unui rus în stațiunea egipteană Hurghada de la Marea Roșie va fi conservat și expus într-un muzeu.

Specialiștii de la Institutul Național de Oceanografie și Pescuit din Egipt (NIOF) au decis că specimenul este demn de a fi expus după ce au efectuat o autopsie a peștelui, scrie Noi.md cu referire la newarab.com.

Rechinul-tigru era femelă, însărcinată și avea o lungime de aproape 3,5 metri, a arătat autopsia. Contrar rapoartelor inițiale, nu se știe dacă rechinul conținea rămășițe umane. Rechinul a fost capturat în cadrul unei vînători, care a fost criticată de experți. Nu există nicio modalitate de a stabili dacă rechinul taxidermizat este același animal care l-a atacat mortal pe turistul rus sau dacă rechinul ucigaș a fost prins.

Pescarii susțin că au prins rechinul la locul atacului, în apropiere de hotelul Elysees Dream Beach, și că l-au tîrît la mal. Totuși, acest lucru nu poate fi verificat. O înregistrare video a arătat chiar un pescar egiptean lovind cu pumnii un rechin mort pe puntea unei bărci. Au apărut apoi imagini cu o echipă de specialiști de la NIOF pregătind rechinul tigru pentru taxidermie, nu pentru mumificare, așa cum sugerau rapoartele inițiale.

Atacul a provocat îngrijorare cu privire la siguranța turiștilor de-a lungul coastei egiptene a Mării Roșii, ceea ce a dus la închiderea temporară a unei porțiuni de 60 km de plaje, de la El Gouma la Soma Bay. Capturarea, foarte mediatizată, a rechinului despre care se pretinde că se află în spatele morții turistului a dus la redeschiderea plajelor și a servit la atenuarea temerilor în rîndul turiștilor și al localnicilor.


Atacurile de rechini din Egipt sînt în creștere, experții considerînd că ar putea fi rezultatul pescuitului excesiv și al expansiunii iresponsabile a stațiunilor turistice de-a lungul coastei Mării Roșii, unde scufundările cu rechini sînt extrem de profitabile. În luna iulie a anului trecut, două femei au fost ucise în urma unor atacuri de rechini la sud de Hurghada. În 2020, un rechin a atacat un băiat ucrainean de 12 ani, care și-a pierdut un braț, și un ghid turistic egiptean din Sharm El Sheikh, care și-a pierdut un picior.

Anterior, în 2010, o serie de atacuri de rechini a ucis un turist și a mutilat mai mulți alții în aceeași locație. The New Arab a contactat Institutul Național de Oceanografie și Pescuit din Egipt, dar nu a primit niciun răspuns pînă la momentul publicării.

Primul deces din 2023 cauzat de un rechin

Turistul atacat și ucis în urmă cu 10 zile înota departe de țărm și a fost lovit în mod repetat de rechin. Este primul deces din 2023 din cauza unei mușcături de rechin. Rechinul prins a fost predat pentru mumificare înainte de a fi expus la muzeu. Cinci experți în îmbălsămare, specializați în domeniul mumificării organismelor marine, au luat parte la acest proces.

Cum arăta rechinul?

Rechinul mumificat are o lungime de aproximativ trei metri și 25 de centimetri, este de sex feminin, cîntărește 500 de kilograme și are o vîrstă de aproximativ opt ani. Biologii marini au constatat că, atunci cînd a fost prins, rechinul se afla în perioada de gestaţie, care durează între 15 şi 16 luni.

Rechinii tigru sînt considerați al doilea cel mai periculos tip de rechin, după rechinul alb, a explicat Ashraf Seddik, specialist în pescuitul marin la Institutul Național de Oceanografie și Pescuit. Potrivit acestuia, rechinul tigru se găsește în număr mic în Marea Roșie și trăiește la adîncimi de pînă la 600 de metri. Își poate prinde însă prada chiar la o adîncime de mai puțin de doi metri, a explicat Seddik.

1
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?