X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Cele mai populare prenume de copii din lume, inclusiv din R. Moldova

2 feb. 20:30   Societate
13490 0

Un prenume poate lua toate formele și originile. Uneori foarte răspîndit, alteori unic, prenumele îl va urma pe copil toată viața, oriunde s-ar duce. Numele bebelușilor variază în funcție de regiune, familie, generații și chiar de momentul nașterii copilului. Cu toate acestea, unele dintre ele sînt aceleași în diferite părți ale lumii.

Cele mai populare nume de copii din lume. Ce mesaj ascund

Pentru a inspira noii părinți, iată o schiță a celor mai populare nume date în 2022 pe tot globul, trecînd în revistă țările unde sînt întîlnite. Important este să descifrăm, acolo unde este posibil, dacă numele respective poartă o semnificație specială.

Emma și Liam pe locul I în Statele Unite

Emma este un nume popular pentru fete în SUA, în timp ce Liam este cel mai popular nume de băiat. Emma este forma scurtă pentru numele germane care încep cu „ermen”, iar Liam este tot forma scurtă, dar irlandeză, a lui William, și este văzut ca un războinic curajos. Alte nume populare de fete intrate în preferințele americanilor sînt: Charlotte, Mia, Luna, Isabella, Sofia, Ava, Amelia, Olivia, în timp ce la băieți sînt: Leu, Jacob, Asher, Levi, Lucas, Mateo, Ilie, Măslin, Noe. În partea de nord a Americii, respectiv în Canada, Olivia este cel mai popular nume pentru fetițe, iar Asher cel mai popular pentru băieți. Se crede că Olivia provine din cuvîntul latin „Oliva“ ceea ce înseamnă măslin, însă a fost folosit pentru prima oară în forma sa actuală de William Shakespeare în piesa sa „Twelfth Night” (1602). Asher înseamnă „fericit” sau „binecuvîntat” în ebraică, scrie Noi.md cu referire la paranteze.md.

Amelia și Jack în Marea Britanie

Amelia este un nume popular dat fetelor în Marea Britanie, în timp ce Jack este nume popular al băieților. Amelia provine din Germania, forma scurtă a numelor care încep cu Amal și care înseamnă munca. A fost numele dat fiicelor lui George al II-lea și ale lui George al III-lea. Jack este derivat din „Jackin“ un diminutiv medieval al numelui Ioan, care este o forma engleză de Iohannes, forma latină a numelui grecesc Ιωάννης (Ioannes), ea însăși derivată din numele evreiesc יוֹחָנָן (Yohanan), adică „Iehova a favorizat darul lui Dumnezeu”. Urmează alte nume populare de fete: Iedera, Maya, Aria, Freya, Ava, Insula, Olivia, Crin, Sofia, iar de băieți: Freddie, Ethan, Luca, George, Măslin, Leu, Theo, Noe, Muhammad.

Cele mai populare nume de copii din lume. Louise și Gabriel în Franța


Louise este un nume popular pentru fete în Franța, în timp ce Gabriel este popular pentru băieți. Louise a fost un nume comun printre membrii familiei regale, inclusiv pentru cea belgiană, olandeză și britanică. Este un nume vechi grecesc pentru „cap în luptă”. Louise se distinge prin mîndrie. Dar nu are încredere în sine. Mai degrabă, este o persoană autocritică cu anumite complexe. Gabriel provine dintr-un nume evreiesc (Gavri’el), ceea ce înseamnă Dumnezeu este omul meu puternic”. În creștinism, Gabriel a fost îngerul trimis către Maria și Elisabeta care să anunțe nașterea fiilor lor, Iisus și Ioan.

Mia și Ben în Germania

Mia este un nume feminin popular în Germania, în timp ce Ben este popular printre băieți. Este un nume comun printre familiile regale și copii celebri. Mia este o diminuare germană și olandeză pentru Maria și este legată de un cuvînt italian mia care tradus înseamnă „a mea”. Ben este forma scurtă pentru Benson, Benjamin, Bernard și Benedict.

Julia și Miguel în Brazilia

Julia este un nume popular în Brazilia, în timp ce Miguel este popular printre băieți. Julia este un nume feminin roman care a fost popular în rîndul familiei romane și a fost folosit de Julia Augusta, soția împăratului Augustus. Miguel este un nume spaniol și portughez foarte popular printre familia regală spaniolă. Unul dintre utilizatorii numelui a fost romancierul spaniol Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616). Alte nume populare de fete sînt: Isabella, Cecilia, Liz, Maite, Manuela, Sofia, Maria Alice, Laura, Alice, Elena. De băieți întîlnim: Gabriel, Noe, Bernard, David, Ravi, Moștenitor, Theo, Gael, Arthur.

Cele mai populare nume de copii din lume. Wang Fang și Zhang Wei în China

Wang Fang și Zhang Wei sînt cele mai populare nume pentru bebelușii din China. Numele Fang a provenit din descendenții regelui Yan Di. Unul dintre descendenții săi, numit Yu Lei, a fost „distins” cu terenul lui Fang ca premiu pentru lupta împotriva invadatorilor. Numele Zhang provine de asemenea dintr-o linie de regi. Nepotul împăratului Huang Di a inventat săgeți și a primit numele Zhang, care înseamnă arcuri.

Saanvi și Aarav în India

Saanvi și Aarav sînt cele mai populare nume pentru fete și băieți în India. Numele Saanvi înseamnă „Zeita Lakshmi”. Aarav provine din cuvîntul sanscrit „rav”, ceea ce înseamnă „muzică melodioasă” și este folosit pentru a descrie o persoană înțeleaptă. În prezent, este popular printre copiii celebri din India. Alte nume de fete: Martina, Lucia, Olivia, Emilia, Camilla, Victoria, Valentina, Isabella, Emma, Sofia. De băieți: Benjamin, Emiliano, Lucas, Ethan, Sebastian, Matias, Thiago, Liam, Santiago, Mateo.

Maria Guadalupe și Jose Luis în Mexic

În Mexic, Maria Guadalupe este cel mai popular nume pentru fetițe, în timp ce Jose Luis este popular printre băieți. Maria Guadalupe înseamnă „Fecioara din Guadalupe”. Guadalupe este un oraș din Spania asociat cu fecioara Maria. În ebraică, numele Jose Louis înseamnă „Dumnezeu va adăuga”.

Elsa și Lucas în Suedia

În Suedia, Elsa este numele popular pentru fetițe, în timp ce Lucas este popular printre băieții. Aceasta înseamnă o persoană „adevărată” care poate fi de încredere. Lucas este un nume latin asociat cu „Luca”, cel care a călătorit cu Pavel, apostolul. Luca a scris cea de-a treia evanghelie și cărțile din Faptele Apostolilor.

Cele mai populare nume din Republica Moldova rămîn a fi Ion și Maria. Cu toate acestea, în 2022 cele mai frecvente prenume înregistrate de către Starea Civilă sînt David și Sofia.

Cele mai populare prenume de băieți în anul 2022

#1. David – 939. În total, în Moldova sînt 13 972 de persoane cu astfel de prenume.

#2. Matei – 598. În total, în Moldova sînt 6 013 persoane cu astfel de prenume.

#3. Maxim – 484. În total, în Moldova sînt 30 843 de persoane cu astfel de prenume.

Anul precedent, exact aceleași prenume de mai sus au fost cele mai populare în Moldova. Acestea au fost urmate de: Daniel, Bogdan, Alexandru, Damian, Mark, Artiom, Ion.

Cele mai populare prenume de fete în anul 2022

#1. Sofia – 836. În total, în Moldova sînt 19 178 de persoane cu astfel de prenume.

#2. Amelia – 703. În total, în Moldova sînt 6 603 persoane cu astfel de prenume.

#3. Eva – 453. În total, în Moldova sînt 4 908 persoane cu astfel de prenume.

În anul 2021, Sofia și Amelia au fost la fel pe primele două locuri, iar pe locul 3 a fost prenumele Victoria. În clasament mai erau Daria, Anastasia, Maria, Eva, Alexandra, Evelina și Emma.

De la începutul anului 2022 și pînă pe 20 decembrie, 2022, au fost înregistrate 11 945 de acte de naștere pe numele copiilor de sex masculin și 11 255 de acte de naștere pe numele copiilor de sex feminin.

8
4
3
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий