Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cei cinci candidați la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, respinși de CSM

18 oct. 2023,, 12:47   Societate
2097 0

Consiliul Superior al Magistraturii a respins candidaturile a cinci judecători de la diferite instanțe din țară, care s-au înscris în concursul privind suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

În aceste condiții, membrii CSM au anunțat un nou concurs, pentru suplinirea prin transfer a șase funcții vacante de magistrați ai CSJ.

Cei cinci candidați sînt Lavciuc Elvira, judecător la Judecătoria Orhei, Teleucă Stelian, judecător la Curtea de Apel Chișinău, Guțu Andrei, judecător la Judecătoria Bălți, sediul central, Comerzan Ghenadie, judecător la Judecătoria Edineț, sediul Briceni și Munteanu Dorin, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Elvira Lavciuc este în sistemul judecătoresc din anul 2009. Anterior, a exercitat mandatul de vicepreședinte al Judecătoriei Orhei. Despre magistrată, Ziarul de Gardă a scris că a fost vizată în mai multe proceduri disciplinare în perioada 2015-2017, dar Colegiul diciplinar din cadrul CSM a respins de fiecare dată contestațiile.

Stelian Teleucă activează în calitate de judecător începînd cu anul 2006, iar în anul 2014 a fost numit prin decret prezidențial, în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Tot Ziarul de gardă a scris că magistratul a făcut parte din completul de judecată care a examinat dosarul de spălare de bani a fostului deputat fugar Ilan Șor. În toamna anului 2021, dosarul Șor a fost repartizat spre examinare magistraților Stelian Teleucă, Oxana Robu și Ion Bulhac. Atunci, la prima ședință, Teleucă a depus o cere de abținere de la examinarea dosarului, dar a fost respinsă.


Andrei Guțu a fost numit în funcția de judecător în 2006, iar zece ani mai tîrziu a fost numit judecător de instrucție la Judecătoria Bălți. Este magistratul care anul trecut a declarat presei că nu vede rostul unei evaluări externe ale judecătorilor și procurorilor. Judecătorul consideră că pentru evaluarea extraordinară nu există nici măcar un cadru legal și că magistrații sunt suficient evaluați de instituțiile naționale.

Ghenadie Comerzan la fel activează în sistemul judecătoresc din anul 2006. A deținut funcția de vicepreședinte și președinte interimar al Judecătoriei Briceni. Presa a scris anterior că anume Comerzan a fost cel care l-a eliberat pe avocatul vedetă, Valerian Mînzat cu patru ani înaintea expirării celor 9 ani de detenție. Tot Comerzan a fost cel care l-a scos mai devreme din închisoare, pentru bună purtare, pe proxenetul Alexandru Covali, alias Șalun.

Dorin Munteanu activează în sistemul judecătoresc din anul 2009. De menționat că anterior, acesta a fost cercetat penal, după ce în 2017, CSM a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale, arestarea şi tragerea la răspundere penală a magistratului Dorin Munteanu. Procurorii îl acuză de pronunțarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Într/un final, Munteanu a fost achitat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?