X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Ce descoperiri au fost făcute la situl Saharna-Țiglău

24 iul. 2023,, 08:00   Societate
3334 0

O săgeată din silex, un obiect de bronz sau fragmente din ceramică cu o vechime de aproape trei mii de ani. sînt doar cîteva dintre descoperirile arheologilor de la Universitatea de Stat din Moldova, care de zece zile efectuează cercetări la construcțiile preistorice din situl Saharna-Țiglău, din raionul Rezina, una dintre cele mai renumite zone din Europa de Sud-Est.

Inițial arheologii tatonează suprafețe situl Țiglău de pe malul Nistrului. „În acest loc se afla satul. Locul unde locuiau, desfășurau anumite activități economice. Înspre pădure, vedem locul unei necropole”, spune conferențiarul universitar, Mihail Băț.

Chiar din primele zile au fost descoperite ruinele unei case de locuit, transmite Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Este o locuință. S-a păstrat podeaua cu lucruri care au fost descoperite în această construcție. Am delimitat un fragment de ceașcă. Bineînțeles că lucrurile în context arheologic sînt deseori sparte.

Ce vedeți aici este un fragment dintr-un vas de tip Saharna, care este cheia de vizită a culturii veche”, a adăugat Mihail Băț.


„Vechimea acestei descoperiri se presupune că ar fi de trei mii de ani. Am descoperit această construcție: aici avem urmele de la pat, aceasta este muruiala și aici se observă urmele de lemn”, a menționat studenta Gabriela Pascaru.

După ce au loc săpăturile arheologice, tinerii studiază cu atenție obiectele folosite de strămoși.

Cercetările au loc în cadrul proiectului „Patrimoniul arheologic din epoca fierului”, finanțat de către Guvern și cofinanțat de Universitatea de Stat din Moldova, și are un buget anual de aproape 800 de mii de lei.

5
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?