X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Descoperiri unice în așezarea Cucuteni-Tripolie din Glinjeni

29 iun. 2023,, 06:00   Societate
2712 0

O figurină antropomorfă din lut ars a fost găsită în așezarea Cucuteni-Tripolie din Glinjeni (raionul Fălești).

Despre acest lucru scrie proiect 7000, menționînd că reprezentanții culturii arheologice Cucuteni-Tripollie au trăit pe teritoriul Moldovei moderne, Ucrainei și României cu 6,5 mii de ani în urmă.

Despre descoperirea figurinei antropomorfe a anunțat Ion Noroc, menționează Agenția Națională de Arheologie.

"Există o mulțime de dovezi despre viața spirituală bogată a populației antice a culturii Tripolie, viziuni religioase foarte diverse și dezvoltate. Acest lucru este evidențiat în special de figurinele antropomorfe, zoomorfe, care sînt uneori organizate în ansambluri întregi, se pare că reprezintă un fel de scene de cult. Poate că au cumva legătură cu venerarea spiritului strămoșilor. Sau, așa cum presupun unii cercetători, pe ele erau reprezentați și unii zei tripolieni, atît femei, cît și bărbați", a declarat mai devreme pentru proiectul 7000, doctorul în istorie, Igor Manzura.

Mai mult, reprezentanții culturii arheologice Cucuteni-Tripolie ar fi putut cultiva struguri. Potrivit lui Igor Manzura, "se pare că populația din Tripolie cultiva această plantă. Și este destul de logic să presupunem că, desigur, tripolienii se îndeletniceau și cu vinificația".


Trebuie remarcat faptul că informații bogate despre patrimoniul Tripoli, civilizația Lumii antice, istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Istorie.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?