Condiţiile de acordare a permisului de procurare a armelor letale şi neletale supuse autorizării şi după caz, a permisului de armă se realizează după mai multe criterii transmite Noi.md.
Pot obține permis port-armă:
- persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova care au împlinit vîrsta de 21 de ani;
- au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică de mînuire a armei de foc, organizat de o persoană juridică acreditată în domeniu, în condiţiile legii, cu excepţia personalului atestat din cadrul autorităţilor administraţiei publice care au competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi al ordinii publice;
- dispun de condiţii pentru asigurarea securităţii şi integrităţii armelor şi a muniţiilor;
- sînt apte din punct de vedere psihologic şi medical pentru a deţine şi a folosi arme şi muniţii;
- au calitatea impusă de lege, atestată prin documente prevăzute în normele de aplicare a legii, în funcţie de destinaţia armelor.
Important!
Persoanele care procură, păstrează, poartă, reparară sau comercializează ilegal armele neletale care fac obiectul declarării sau altor arme nesupuse autorizării se sancționează cu amendă de pînă la 450 de lei.
De asemenea, potrivit Codului Penal, persoanele care poartă, păstrează, procură, fabrică, repară, comercializează sau deţin în posesie armă ilegală, sînt pasibile de răspundere penală, pentru deţinerea armelor supuse autorizări, precum şi a muniţiilor aferente pentru care fapt riscă să fie sancţionaţi cu amendă în mărime de la 47 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani și aceleaşi acţiuni săvîrşite repetat sau de două sau mai multe persoane, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Persoana care a predat de bună voie arma de foc sau muniţiile pe care le deţinea fără autorizaţia corespunzătoare este liberată de răspundere penală.
Adăuga comentariu