Arşiţa stiri: 164
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Cazul elevului bătut la un liceu din Telenești ia o nouă întorsătură

3 mai. 18:45   Societate
5069 0

Cazul elevului din clasa a 9-a la gimnaziul din satul Pistrueni, raionul Telenești, care a ajuns la spital după o bătaie cu un coleg de clasă ia o nouă turnură.

Părinții au decis să-și mute copilul în altă instituție, cu acceptul lui, dar și să-și obțină dreptatea în instanță, pentru că, spun ei, „directoarea și diriginta trebuiesc obligatoriu trase la răspundere”, pentru reacția întîrziată în cazul fiului lor, care și-a pierdut cunoștința, după ce a fost lovit la cap. Ana și Vasile Moldovan au relatat, în cadrul emisiunii „Talk-show Moldova” că s-au adresat și la Direcția pentru învățămînt din raion, dar deocamdată, nu au văzut acțiuni concrete din partea autorităților.

Ana și Vasile Moldovan din satul Ordășei, Telenești, povestesc că nu știu un băiat mai cuminte și mai liniștit decît fiul lor, elev în clasa a noua. Totuși, un apel telefonic, în ziua de 14 februarie, i-a șocat pe părinți. Era colega de clasă a băiatului, care i-a anunțat că acesta a avut un conflict.Vasile Moldovan a ajuns repede la școală. Cînd și-a văzut feciorul, a încremenit. Băiatul nu îl recunoștea.Părinții spun că, timp de aproape două ore, băiatul lor, care se afla în stare gravă, a fost abandonat singur, fără ca cineva să cheme medicii sau să-i anunțe familia.

De cealaltă parte, sora celui de-al doilea elev, implicat în bătaie, susține că Mihai ar fi bolnav de mai mult timp și că fratele ei nu este vinovat de starea acestuia: „Ei și-au tras cîte un pumn. El e de mai demult bolnav, dacă nu au fost să-l trateze la timp, nu e motiv să-l țină în spital și să spună că e de acum. El are probleme și cu capul, și cu inima, a răcit și a stat în spital. Acum gata, de la un pumn a intrat în comă. El primul a început și oricare altul tot așa ar reacționa. Unul te lovește și tu o să te uiți la el pentru că e bolnav? Toți sîntem bolnavi. Deodată nu se simțea rău, a spus că e totul bine și a vorbit cu profesorii și cu directoarea. S-a spălat pe față, a spus că totul e bine, a mai vorbit cu copiii, apoi a început a se face că se simte rău. El are probleme de sănătate de mai demult. Asta nu e de la o palmă”.

Părinții copilului neagă că fiul lor ar avea probleme de sănătate: „Nu e corect. El acum prima oară a stat în spital. De cînd s-a născut nu a fost niciodată internat. De unde a luat că are ceva cu inima. Două luni în urmă a trecut tomografia, e totul în regulă.


Tatăl elevului crede că direcția școlii vrea să mușamalizeze cazul: „Nici a doua zi nu m-a telefonat nimeni de la școală. Am mers eu acolo, să văd ce s-a întîmplat. Am sunat-o pe directoare de vreo trei ori și m-a pus în lista neagră, m-a blocat. Nu știu de ce, așa e aspră ea. La școală era și sectoristul, mă întreba cum s-a produs cazul. Nici directoarea nu știa cum a fost sau nu a vrut să spună. Am spus că vom merge pe lege”.

Inițial, cînd a fost intervievată de jurnaliști, la a 8-a zi după incident, specialista principală din cadrul Direcției Educație Telenești, Maria Vleju, a declarat că reprezentanții Direcției nu cunosc despre acest caz și vor merge a doua zi la fața locului, pentru a se documenta și a lua măsuri. Vasile Moldovan neagă, însă, aceste declarații și susține că Maria Vleju, însoțită de o altă persoană responsabilă, a vizitat gimnaziul din satul Pistrueni mai devreme și știa ce s-a întîmplat.

„Directorii de școli se conduc de o procedură special elaborată de ME, prin care sînt obligați să intervină prompt în situații de violență, de pericol asupra vieții copilului, să sesizeze organele abilitate, medicul sau poate chiar Salvarea dacă era cazul. De obicei, în raion astfeld e cazuri imediat sînt sesizate și se iau măsurile de rigoare. Regret la ceea ce s-a ajuns și vom lua cele mai drastice măsuri. Mergem mîine la fața locului să clarificăm ce s-a întîmplat și să luăm o atitudine”, a declarat Maria Vleju, la prima intervenție.

„Dumneaiei a știut, a doua zi am fost în cabinetul său. Direcția știa, apoi cînd am fost eu la școală, era și doamna și încă o persoană”, susține tatăl băiatului care a ajuns la spital cu comoție.

La mai bine de o lună după prima discuție, jurnaliștii au revenit cu un apel la Maria Vleju. „Noi am fost, am discutat cu profesorii, băiatul a plecat la o rudă. Odată cu plecarea copilului a dispărut și problema. Directoarea a fost avertizată oral. Au chemat ambulanța, dar cu o mică întîrziere, abia după ce părinții le-au permis, pentru că părintele inițial nu a fost de acord. A zis că nu e necesar, copilul lor e în regulă. Tatăl copilului spune mai multe lucruri, dar acestea trebuiesc demonstrate”, a punctat aceasta.

„Minciuni”, astfel a calificat bărbatul declarațiile.

Copilul a fost transferat în altă școală. „Cînd m-am dus să retrag actele copilului, m-au întîmpinat într-un mod agresiv din cale afară. S-au pus în capul meu, nu puteam spune un cuvînt. Nici băiatul nu a mai vrut să rămînă în acea școală, cu două luni în urmă a mai avut un caz asemănător și nu a vrut să ne spună”, a spus Vasile Moldovan.

Părinții vor ca directoarea și diriginta clasei în care a studiat și copilul lor, dar și sora medicală să fie pedepsite: „Directoarea să fie scoasă din funcție. Băiatul nostru merge mai departe, dar acolo situația rămîne la fel. Nu vrem să sufere alți copii cum a suferit al nostru”.

Băiatul, care-și făcea studiile la gimnaziul din satul Pistrueni, raionul Telenești, a ajuns la spital după o bătaie cu un coleg de clasă. Părinții copilului susțin că, timp de două ore nimeni dintre angajații școlii nu a solicitat ajutorul medicilor de pe ambulanță. Mai mult de atît, familia a aflat despre incident în urma apelului unei colege de clasă a feciorului și nu a administrației instituției. Odată ajuns la fașa locului, tatăl elevului spune că feciorul său nici nu îl recunoștea.

0
0
1
7
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав