AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 47
Cazul Șor stiri: 407
Criza energetică stiri: 727

Caz ieșit din comun pe Aeroportul Chișinău: Călătorii vaccinați, impuși să facă testul Covid

24 ian. 14:31 (reactualizat 25 ian. 07:18)   Societate
6149

Caz ieșit din comun pe Aeroportul Internațional Chișinău. Unii pasageri care se îndreptau în Germania s-au plîns de faptul că nu au fost lăsați la bordul avionului, fără a efectua prealabil un test antigen la Covid.

Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 20 ianuarie 2022 pe aeroportul internațional Chișinău în cazul unei rute Chișinău-Dortmund operate de Wizz Air.

Deși condițiile dictate de țara de destinație, Germania, nu-i obligă în prezent pe călători să prezinte rezultatul testului Covid, ci doar un certifiat de vaccinare, reprezentanții companiilor aeriene nu le-au permis totuși îmbarcarea în avion. Într-un mesaj la adresa redacției, mai mulți pasageri ai cursei, s-au plîns că au fost nevoiți să efectueze un test antigen, chiar la Aeroport, pentru a-și putea continua călătoria, chiar și în condițiile în care au prezentat un certificat de vaccinare.

Solicitatată de Noi.md, purtatoarea de cuvînt a "Avia Invest", Rodica Rusu, a declarat că o asemenea situație este exclusă, precizînd că personalul companiilor aeriene nu admite la bordul avionului persoanele care nu dețin întregul set de documente necesare, solicitate pasagerilor de către țara de destinație. Rodica Rusu a mai precizat că în mod normal, angajații companiile aeriene sînt informați zilnic despre condițiile de călătorie într-o țară sau alta, asigurînd accesul în avion doar a pasagerilor care întrunesc toate cerințele.

În lipsa actelor necesare, mulți călători sînt întorși din drum și se pot alege și cu o amendă, odată ajunși în țara de destinație, afirmă purtătoarea de cuvînt a "Avia Invest".


"Nu poate să existe așa ceva la Aeroport, nimeni nu te poate obliga să prezinți vreun document, dacă nu a impus țara respectivă astfel de reguli. Avem situații cînd pasagerul ajunge în țara de destinație, este verificat și întors înapoi tot din contul companiei aeriene cu care a zburat. În plus i se aplică o amendă. O asemenea situație nu convine nimănui. Mulți s-au revoltat, dar nu este un moft al cuiva, ci sînt regulamente stricte impuse de guvernele altor țări, exact așa cum și R.Moldova impune cetățenilor străini care ne traversează frontiera anumite condiții. Regulile se schimbă zilnic, uneori poția afla doar cu o zi înainte de zbor că s-au schimbat condițiile, în unele cazuri operatorii de zbor află despre anumite decizii, înainte ca acestea să fie publicate. Compania aeriană nu are niciun interes sa forțeze pe cineva să prezinte un test", a relatat Rodica Rusu.

Purtătoarea de cuvînt a "Avia Invest" a mai precizat că pasagerii care se consideră totuși nedreptățiți pot scrie reclamații sau cere explicații de la compania aeriană care a operat zborul.

De menționat că reprezentanții companiei Wizz Air au fost de negăsit pentru a comenta cazul. Totodată potrivit regulilor impuse de autoritățile germane, sînt scutiți de prezentarea unui test negativ PCR sau antigen toate persoanele care dețin un certificat de vaccinare.

Aveți o știre interesantă. Ne poți trimite informația la rubrica știrea ta aici.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав