Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cavouri, construite ilegal, au apărut pe teritoriul unui cimitir din Trușeni (VIDEO)

23 aug. 2018,, 07:30   Societate
3892 0

Un cimitir din localitatea Trușeni s-a transformat într-un șantier, aici fiind în plină desfășurare construcția de cavouri cu mai multe nivele.

Autoritățile locale susțin că nu cunosc nimic, iar trușenenii afirmă că lucrările ar fi coordonate de parohul bisericii din sat, Andrei Secrii.

Tatiana Clima, arhitect în cadrul Primăriei Trușeni, a comunicat că nu a fost eliberată nicio permisiune pentru construcția cavourilor și nici nu s-a coordonat cu administrația publică locală.

Victor Masleav, vice-primarul comunei Trușeni, a declarat că nu știe nimic despre construcția cavourilor în cimitir. Oficialul nu a putut să răspundă nici la întrebarea cine administrează cimitirul, transmite crimemoldova.com

La telefonul preotulului Andrei Secrii a răspuns o femeie, care s-a prezentat drept preoteasa Nina și ne-a comunicat că soțul este plecat în pelerinaj. Preoteasa ne-a comunicat că construcțiile din cimitir sunt efectuate de locuitorii comunei, care doresc să-și amenajeze din timp locul de veci.


Femeia a declarat că cele trei cimitire din sat sunt administrate de biserică și nemijlocit de parohul Andrei. „Părintele are grijă să se facă ordine, stabilește locul înhumărilor. Cavourile sunt construite de oamenii din Trușeni, au coordonat cu părintele. Dacă vreți să vă construiți un cavou, așteptați să vină părintele și o să vă înțelegeți cu el”, a declarat preoteasa.

Întrebată cât costă permisiunea de a construi un cavou, Nina Secrii nu a putut numi o sumă stabilă, dar a precizat că „trebuie de făcut o jertfă la biserică, căci se construiește și trebuie bani pentru pictură”. Femeia a precizat că cei care își bronează un loc de veci și primesc permisiunea de a construi un cavou nu primesc niciun document confirmativ, doar cuvântul de onoare al preotului: „Dacă părintele a zis că acolo este locul tău, nimeni nu va îndrăzni să ți-l ia”.

Solicitat de CrimeMoldova, Iurie Madan, consilier local în comuna Trușeni, a declarat că, conform legii, cimirirele trebuie să se afle în gestiunea administrației publice locale, ceea ce nu se întâmplă la Trușeni. „Cimitirile din Trușeni nu sunt cel puțin înregistrate la Cadastru. De trei ori am abordat problema cimitirelor în cadrul Consiliului. A fost emis și un proiect de decizie privind cimitirele, ca să fie acordate numere cadastrale, dar s-au opus consilierii liberali și democrați. Nu este nicio regulă, e un haos, fiecare face ce vrea acolo”, a declarat Madan.

Codul Funciar prevede că cimitirele se află în subordinea administrațiilor publice locale. Același lucru este stipulat și în Regulamentul cu privire la cimitire, adoptat de Guvern la 22 octombrie 1998.

Potrivit documentului, tarifele pentru rezervare, precum şi pentru alte servicii funerare se aprobă de către organele administraţiei publice locale, iar contractul privind rezervarea se încheie de către administraţia cimitirelor, numită de administrația publică locală, la cererea personală a cetăţenilor.

Construcția cavourilor şi monumentelor cu înălţimea de până la 1,75 m, se decide de către administraţia cimitirelor. Dacă construcțiile depășesc înălţimea de 1,75 m, este necesară autorizaţia arhitectului local.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?