COVID-19 în MOLDOVA

Care fructe și legume sînt pline de nitrați. Studiu ANSP

Care fructe și legume sînt pline de nitrați. Studiu ANSP

Dovleceii, varza nouă și ridichea roșie sînt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse în comercializare și prezintă un pericol pentru sănătate.

O expertiză de laborator realizată în perioada iunie -iulie curent în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la inițiativa centrelor de asistență a consumatorilor, cu suportul Fundației Est – Europene, din resursele acordate de Suedia, arată că o multitudine de produse agricole din magazinele noastre sînt pline de nitrați, peste o treime din acestea depășind normele.

Supuse expertizei au fost 87 de probe de legume, verdețuri și fructe din opt rețele de supermarketuri din municipiile Chișinău și Cahul. Analiza nu cuprinde produsele comercializate în piețele agricole.


Din totalul de probe analizate, în 32 concentrația de nitrați depășește limitele maxime admisibile. În toate probele de pepene galben și ridiche, 11 probe de dovlecei, șase probe de cartofi noi, patru probe de varză nouă și în 1/4 din probele de ceapă, ceapă verde și sfeclă roșie s-au depistat neconformități.

La polul opus, cu o valoare admisibilă a nitraților și în corespundere cu normele naționale sînt roșiile, castraveții, pătrunjelul, ardeii dulce, salata, mărarul și căpșunile.

Astfel, potrivit analizei, cel mai mare conținut de nitrați a fost depistat în dovlecei, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 2 155 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 439%. De asemenea, în varza nouă, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 713 mg/kg, depășind norma cu 352%.

În același timp, în ridichea roșie, cantitatea cea mai ridicată de nitrați constituie 2 890 mg/kg, adică cu 141% peste limita acceptată, iar în sfecla roșie cantitatea nitraților depășește limita maximă admisibilă pînă la 53%.

O cantitate mare de nitrați a fost depistată și în ceapa verde – 829 mg/kg, ce reprezintă o depășire de 38%, în cartofii noi – 427 mg/kg, o depășire de 114%, în pepenele galben – 171 mg/kg, cu limita depășită în proporție de 90%, în ceapă – 144 mg/kg, depășirea fiind de 80%.

Nitrații sînt săruri ale acidului azotic, necesare plantelor pentru dezvoltare. În cazul utilizării în cantități sporite a îngrășămintelor minerale, precum și celor organice bogate în azot, plantele iau din sol mai mulți nitrați, decît este necesar. Ulterior, nitrații ajung în organismul nostru și pot deveni nocivi, cauzînd diferite boli, dacă sînt consumate în cantități mai mari.

Reducerea nivelului de nitrați poate fi obținută prin spălarea legumelor și a fructelor, curățarea mecanică, decojirea și tocarea legumelor, menținerea legumelor frunzoase, salatei în apă rece timp de 1-1,5 ore pînă la utilizare, înmuierea și conservarea.

Totodată, nivelul nitraților se reduce la conservarea legumelor prin murare, marinare, sărare și aplicarea tratamentului

termic – fierbere, aburire, prăjire sau coacere.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, limita admisibilă a nitraților pe zi este de 3,7 mg (5 mg în perioada de primăvară) la 1 kg al masei corporale. La nivelul Uniunii Europene, aportul zilnic acceptabil pentru nitrați este la fel pînă la 3,7 mg/kg greutate corporală pe zi. Astfel, pentru o persoană de 70 kg un consum mai mare de 250 mg de nitrați pe zi poate constitui un pericol pentru sănătate. În special sînt supuși riscului copiii mici, fiind suficient pentru intoxicații o cantitate de 40 –50 mg de nitrați.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load