Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Bustul lui Ştefan cel Mare, inaugurat într-un sat din raionul Fălești

29 aug. 2023,, 19:00   Societate
2900 0

În satul Glinjeni din raionul Fălești, Ștefan cel Mare și Sfînt e la el acasă. Un bust al domnitorului a fost instalat lîngă primărie și a devenit un simbol al demnității și credinței, spun localnicii.

„Ștefan cel Mare este un simbol al națiunii, o personalitate de care s-au temut cei mai mari conducători ai țărilor de pe timpul lui, sfîrșitul sec. XV, începutul sec. XVI. Este un simbol al credinței, un simbol al demnității.”

„El a luptat și a apărat acest pămînt. A dus multe războaie, dar numai două le-a pierdut”, au spus localnicii, relatează nordnews.md

Inițiativa de a instala un bust a venit din partea lui Radu Prisac, președintele Asociației Obştești „Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa Republicii Moldova”, care s-a născut și a crescut în satul Glinjeni.


„Am pornit ideea împreună cu domnul Batereanu din luna februarie anul trecut. Am auzit că intenționează să instaleze șase busturi, în șase localități din R. Moldova. Am decis să-l conving”, a declarat Radu Prisac.

Bustul a fost executat de sculptorul Mihail Croitor și a fost dezvelit chiar în ziua în care localnicii sărbătoresc hramul satului Glinjeni.

„Este un simbol al patriotismului, al libertății, dar și al credinței noastre. Satul Glinjeni este unul de creștini ortodocși”, a declarat primarul satului Glinjeni, raionul Fălești, Viorel Zarija.

„Noi inaugurăm monumente acolo unde este deschidere din partea autorităților publice locale. Vrem ca Sfîntul Ștefan să ajungă în toate localitățile din Moldova. Acum 30 de ani, dacă am fi instalat monumentele Sfîntului Ștefan în mai multe localități, astăzi am fi avut un alt nivel de cultură și nu doar”, a menționat președintele AO „Ștefan cel Mare și Sfînt”, Andrei Batereanu,.

Acesta este al optulea bust al lui Ștefan cel Mare instalat în localitățile din Republica Moldova.

Recent, pe 14 iulie, domnitorul a devenit prezent și în satul Negureni, raionul Telenești.

Mai multe informații despre domnitorii Moldovei găsiți pe site-ul moldovenii.md

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?