X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

Bărbat condamnat pentru trafic de influență la 3 ani de închisoare

19 iun. 12:30   Societate
3404 0

La 17 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui bărbat, învinuit de săvîrșirea a două episoade de trafic de influență (art. 326 alin.(1) din Codul penal).

Cauza penală respectivă a fost pornită în martie 2023 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui autodenunț.

Potrivit materialelor, inculpatul, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, a pretins și primit de la denunțător, mijloace bănești în sumă de 5 000 Euro, sub pretextul influenței asupra persoanelor publice străine din cadrul Ambasadei României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobîndire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copii acestuia. Ulterior, sub același pretext a mai pretins suma de 7 000 Euro.

Tot el, în aceeași perioadă, aflînd că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, sub pretextul influenței asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii și Instanțelor judecătorești, a pretins mijloace bănești în sumă de 35 000 Euro, pentru a-i determina să înlocuiască măsura preventivă, din arest preventiv în una mai blîndă.

Ulterior, susținînd că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial - la 25 000 Euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în sumă de 8 000 Euro.


Urmărirea penală a durat 9 luni, cauza penală fiind trimisă în instanță în decembrie 2023. În martie 2024, dosarul a fost redistribuit unui judecător specializat, care a reușit să finalizeze judecarea cauzei în doar 4 luni. În această perioadă, au avut loc 19 ședințe de judecată, cu o frecvență de 2-3 ședințe pe săptămînă.

Prin urmare, la 17 iunie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență (art. 326 alin.1 din Codul penal), iar, pentru concurs de infracțiuni, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Menționăm că, pe perioada judecării cauzei, inculpatul s-a aflat în arest preventiv, măsura preventivă fiind menținută pînă la data cînd sentința va deveni definitivă.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în suma de 5 000 Euro, cît și cele 8 000 Euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.

De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat în limita sumei de 5 000 Euro, în scopul asigurării și garantării confiscării speciale.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvîrșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atîta timp cît vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

0
3
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав