X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

„Avocatul-vedetă” Valerian Mînzat va sta mai puțin la închisoare

16 aug. 2022,, 07:43   Societate
3354 0

Avocatul-vedetă Valerian Mînzat, cunoscut opiniei publice pentru luxul pe care și-l afișa pe rețelele sociale, va sta la închisoare mai puțin decît a decis anterior instanța de judecată.

Condamnat inițial la 11 ani de detenție, pentru luare de mită, escrocherie și trafic de influență, Mînzat va continua să ispășească o pedeapsă de 9 ani de închisoare, așa cum a decis în 1 februarie 2022 Curtea de Apel. Pentru săvîrșirea infracțiunii de trafic de influență, fostul avocat a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție pentru atragerea la răspundere penală, notează noi.md cu referire la tv8.

Curtea Supremă de Justiției (CSJ) a respins la sfîrșitul săptămînii trecute, în 12 august, recursul procurorului Radu Sîli, împotriva deciziei Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău.

„Inadmisibilitatea recursului ordinar declarat de procurorul în Procuratura de circumscripție Chișinău, Sîli Radu, împotriva deciziei Colegiului Penal al Curţii de Apel Chișinău din 01 februarie 2022, în privința inculpatului Mînzat Valerian, pe motiv că este vădit neîntemeiat. Decizia este irevocabilă, fiind pronunţată integral la 12 august 2022”, se menționează în decizia magistraților CSJ Iurie Diaconu, Victor Boico și Ghenadie Plămădeală.

Astfel, Mînzat, care își execută pedeapsa din 2017, mai are de făcut încă 4 ani de închisoare.


În februarie 2021, Mînzat, prin avocații săi, a depus o cerere de amnistie. Cererea sa a fost respinsă.

În luna aprilie 2013, Mînzat a fost acuzat de procurori de înscenarea unui accident rutier în care s-ar fi produs în 2009, în urma căruia avocatul urma să încaseze peste trei sute de mii de lei de la o companie de asigurări. Potrivit procurorilor, în realitate accidentul rutier nici n-a avut loc.

În primăvara anului 2018 pe numele lui Mînzat a fost pornit un alt dosar de escrocherie, în baza unei plîngeri depuse de o locuitoare a municipiului Bălți. În cursul urmării penale, procurorii au stabilit că în vara anului 2016, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul vînzării unei spălătorii auto din centrul Capitalei, Mînzat a dobîndit de la victimă 61 de mii de euro. Imobilul în cauză nici măcar nu îi aparținea lui Mînzat, iar prejudiciul cauzat victimei nu a fost restituit. Mînzat își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de la Lipcani.

Valerian Mînzat s-a făcut remarcat în urmă cu mai mulți ani după ce i-a cumpărat soției sale, Cristina Furdui, un Porsche de 45 de mii de euro, afișînd cadoul luxos pe rețelele sociale.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?