X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

Avocatul Poporului: Actele de violență de la Penitenciarul Brănești au fost planificate

23 apr. 2021,, 18:32   Societate
3792 0

Actele de violență care s-au produs pe 5 februarie curent la Penitenciarul nr. 18 Brănești au avut un caracter planificat și nu spontan, după cum a relatat Administrația Națională a Penitenciarelor.

Declarația aparține Avocatului Poporului. Într-un raport special elaborat urmare a investigării cazuluise menționează că în violențele din noaptea de pe 5 februarie la Penitenciarul nr.18 nu au fost atestate circumstanțe de conflict între deținuți, ci agresiune fizică premeditată și cu scop de pedeapsă realizată de deținuții cu autoritate.

Actele de violență nu au avut loc între aceeași deținuți dintr-un bloc locativ sau același grup de deținuți. Motivul agresării acestora nu a fost bazat pe ură sau alte criterii protejate, constată materialele investigației. Potrivit angajaților P18, deținuții au refuzat să dea explicații cu referire la circumstanțele leziunilor. Însă din comunicatul ANP reiese că angajații sistemului penitenciar în noaptea de 5- 6 februarie au putut cu ușurință identifica agresorii și supraviețuitorii, divizîndu-i pe aceștia în alte instituții penitenciare.

Unii deținuți le-au relatat funcționarilor Oficiului Avocatului Poporului că angajații P18 au cunoscut despre faptul că vor fi supuși la violență, au tolerat și încurajat asemenea acte. Funcționarii OAP nu au putut însă constata complicitatea directă a angajaților penitenciarului în actele de violență. Majoritatea au negat implicare.

În Raport se mai atestă insuficiența acută de resurse umane în Penitenciarul nr. 18 Brănești, ceea ce afectează în mod evident siguranța, regimul penitenciar și alte activități interne și externe.


În noaptea din 5 februarie 2021, peste 30 de deținuți agresori din alte sectoare de detenție au aplicat lovituri cu obiecte dure asupra a cca 60 deținuți din grupul vulnerabil aflat în sectorul nr.10, drept sancțiune pentru introducerea unui/ unor telefoane mobile în instituția penitenciară fără permisiunea liderului informal.

Potrivit avocatului poporului, violențele grave între deținuți la P18 sînt destul de frecvente. În primul trimestru al anului 2021, OAP a înregistrat 12 cazuri grave de violență între deținuți din 73 cazuri per sistemul penitenciar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?