X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Autoritățile spun că au fost înregistrate zeci de tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei

26 ian. 08:31   Societate
3505 0

Agenția de Servicii Publice a înregistrat pe parcursul anilor 2022 – 2023, circa 30 de tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, inclusiv de către doi magnați ruși. Dezvăluirile au fost făcute de directorul ASP, Mircea Eșanu.

Șeful ASP a specificat că acest lucru s-a întîmplat cu concursul foștilor sau chiar și a actualilor angajați ai ASP, care cunosc procedura, informează jurnal.md.

De regulă, solicitantul de cetățenie identifica o persoană născută pînă la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1935 – 1937 și acele persoane au decedat la scurt timp, la vîrsta de 2 – 3 ani. Ei pretind că sînt fiica sau nepotul acelei persoane născută, spre exemplu în 1937, în satul cutare, și că ar fi migrat ori a fost deportat.

„În dosar nu prezintă certificatul de deces al persoanei născută înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ci doar pe cel de naștere și pretinde că e descendent al acestea. O parte din actele din dosar, aduse din Rusia, se dovedesc a fi false. Noi în toate cazurile trimitem o copie cu solicitări în Federația Rusă, Ucraina, în toate statele din care ne vin actele notificate notarial. O perioadă nu am primit răspunsuri din Federația Rusă, dar de un an de zile răspund la mesaje, ne spun că au emis ori nu un astfel de act”, a relevat Mircea Eșanu.

Șeful ASP a specificat că au fost înregistrate și cîteva cazuri extrem de interesante, de magnați ruși, multimilionari care doresc să obțină cetățenia RM


„Nu pot să dau numele acum, pentru că au loc niște măsuri speciale și lucrăm împreună cu colegii de la CNA, pentru că nu putem identifica unde au fost depuse aceste dosare și de către cine au fost emise. Noi știm sigur că-i fraudă, am refuzat deja să le oferim cetățenia, dar vrem să ne convingem că persoanele care au contribuit sau au fost complici la aceste infracțiuni ajung pe banca acuzaților”.

Șeful ASP a spus că el personal cunoșate cazul a doi magnați, multimilionari, din Federația Rusă și din Uzbekistan care au dorit să obțină în mod fraudulos cetățenia RM.

9
5
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?