X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 249
Transnistria stiri: 1460

Autoritățile își propun să dubleze rata de încadrare la creșă a copiilor

7 aug. 15:12   Societate
1745 0

Republica Moldova a lansat un program național ambițios destinat creșterii ratei de încadrare a copiilor sub trei ani în sistemul de îngrijire, fie public, fie privat.

În prezent, aproximativ 15% dintre copiii din această categorie de vîrstă beneficiază de servicii de îngrijire. O declarație în acest sens a fost făcută de Mihaela Iurașcu, reprezentanta Ministerului Muncii și Protecției Sociale în cadrul emisiunii „Spațiul public” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, obiectivul programului este de a dubla această cifră, atingînd rata de încadrare de 30% pînă în 2026, transmite radiomoldova.

„Este un obiectiv ambițios, dar care, cu ajutorul partenerilor, credem că va fi realizat. Ne propunem să dezvoltăm atît domeniul public, cît și să promovăm servicii noi pentru Moldova, precum creșele de tip familial, deschise în apartamentul îngrijitorului. Nu în ultimul rînd, încurajăm lansarea creșelor de către angajatori în cadrul companiilor", a declarat Mihaela Iurașcu, coordonatoarea programului.


Potrivit Mihaelei Iurașcu, în acest an au aplicat la program 24 de primării. În acest sens, Guvernul va aloca 20 de milioane, iar suma maximă pentru proiect este de 1,5 milioane, sursele suplimentare urmînd să fie acoperite financiar de către APL. Printre criteriile de eligibilitate pentru aplicanți se numără numărul populației din localitate, care trebuie să fie de cel puțin cinci mii de locuitori, numărul de copii și rata de încadrare a femeilor în cîmpul muncii.

În cadrul programului național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vîrsta de pînă la 3 ani, în orașul Glodeni a fost deschisă o nouă grupă de creșă cu o capacitate de 15 locuri.

„sîntem localitatea norocoasă care am putut să beneficiem de această investiție. La fel ca și alte localități, am avut problema instituționalizării copiilor de pînă la trei ani, pentru că nu aveam cadre și nu aveam condiții. Am apelat la diferite proiecte și am beneficiat de aceste servicii care ne-au dotat cu tot necesarul pentru a pute primi copii și pentru ai crește în condiții sigure" a menționat Stela Onțu.

Aliona Cristei, analist de programe de populație și dezvoltare din cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), a subliniat că în ciuda faptului că natalitatea în Republica Moldova este în scădere, autoritățile trebuie să dezvolte politicile menite să susțină activitatea economică a femeilor și realizarea potențialului lor profesional.

„Aceste servicii sînt foarte importante, în special pentru a crea mai multe oportunități ca oamenii să rămînă în țară, să nu plece peste hotare. Chiar dacă natalitatea scade, studiile arată că oamenii își doresc copii și rolul nostru este să dezvoltăm aceste politici care să ajute femeile să rămînă active economic, să-și realizeze potențialul și să facă studii", a spus Aliona Cristei.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în 2023, datorită efortului din partea Guvernului, dar și cu suportul partenerilor de dezvoltare 20 de localități au beneficiat de programul de extindere a creșelor, ceea ce înseamnă 15 grupe noi create și 20 de grupe de creșă renovate și pregătite pentru sezonul rece. Pe lîngă acestea, au fost create 8 grupe noi, finanțate de partenerii externi, 10 grupe renovate, au fost lansate 8 creșe de tip familial și 2 creșe amenajate de angajatori.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав