X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Autoritățile intenționează să le reabiliteze sistemele de irigare din țară

4 feb. 02:00   Societate
2175 0

Doar 24 din cele aproximativ 90 de sisteme de irigare din Republica Moldova sînt funcționale, declară reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care își propune reabilitarea acestora atît din resurse bugetare, cît și externe.

De cealaltă parte, experții de mediu susțin că fără irigare nu poate fi dezvoltată agricultura, în special, în condiții de secetă, precizînd că, în ultimii ani, suprafețele irigate au scăzut semnificativ, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

În prezent în Republica Moldova sînt 88 de sisteme de irigare, dintre care doar 24 sînt funcționale, a declarat recent ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o emisiune de la TVR Moldova. Potrivit acestuia, autoritățile vor reabilita trei stații centralizate de irigare: din Ștefan Vodă, Briceni și Etulia, pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele de apă.

„Avem trei stațiuni de irigare centralizate mari. Pentru aceste trei proiecte noi am identificat prima sumă de 20 de milioane de dolari pentru aceste trei irigări. Și pe această cale vreau să vă spun că este o premieră absolută cînd Guvernul Republicii Moldova, în ultimii 30 de ani reabilitează din banii statului sistemele centralizate de irigare. Vom merge pe dimensiunea așa-numită secundară. Noi avem legumicultori care au acces la apă, dar trebuie să vorbim despre extindere. Astfel, din banii oferiți de poporul francez vom subvenționa și vom ajuta agricultorii mai mici să-și construiască așa-numitele lacuri de acumulare pentru legumicultură, pentru viță-de-vie”.

Deși rîurile Prut și Nistru au capacitatea de a asigura irigarea a mii de hectare, suprafața totală a terenurilor agricole irigată este foarte mică, susține expertul de mediu, Vladimir Garaba. Ecologistul a subliniat într-un interviu pentru Radio Moldova că în ultimii ani suprafețele irigate au scăzut de zece ori.


„Nistru și Prut ne pot oferi cantitatea necesară de apă pentru a acoperi întreg teritoriul Republicii Moldova cu irigare. Am avut aproximativ 300 de mii de hectare de terenuri irigate, bine, nu era irigare calitativă, dar oricum posibilitate era. Acuma însă noi avem de 10 ori mai puțin sau de 20 de ori mai puțin. Nu văd din partea Guvernului niște planuri în privința aceasta. Noi am vrea ca să dezvoltăm agricultura, dar fără irigare, fără un consum rațional de apă în vederea utilizării acestei apei pentru irigare, noi nu o să avem succese în agricultură, nu o să avem nici sate dezvoltate”.

Amintim că, la sfîrșitul anului trecut, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol. Din această sumă, 25 de milioane de dolari vor fi investiți în reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigare.

7
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?