Cele mai periculoase sînt bacteriile patogene: E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).
Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, vine cu o serie de recomandări importante atît pentru comercianții de produse alimentare, cît și pentru cumpărători.
Recomandări pentru comercianți:
-Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade C, (preferabil mai mică de 5 grade C);-Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 grade C;
-Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade C.
0Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
-Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;
-Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:
-Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămîn sigure;
-Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
Recomandări pentru consumatori:
-Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
-Păstrați alimentele la temperaturi sigure atît pentru servire, cît și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sînt păstrate la temperatura camerei;
-Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
-Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider).
Adăuga comentariu