X 
Transnistria stiri: 1368
Eurovision stiri: 500

Arhiepiscopul de Ungheni îi cere Maiei Sandu să nu promulge Convenția de la Istanbul

16 oct. 2021,, 12:15   Societate
3276 0

Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni Petru, a adresat un mesaj președintelui țării Maia Sandu prin care îi cere să nu promulge Convenția de la Istanbul, transmite Noi.md.

"Joi, 14 octombrie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura a 2-a ratificarea Convenției de la Istambul. Deci, urmează ca această Convenție să fie promulgată de Dvs pentru a încheia ciclul legal de ratificare a acesteia.

Dna Președinte!

În calitate de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe din Moldova ce sînt chemat prin jurămînt „drept îndreptînd cuvîntul Adevărului” să spun lucrurilor pe nume, Vă rog: să NU promulgați în această variantă Convenția de la Istambul în calitate de garant al Constituției RM.

De ce?


Termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istambul se referă la „sexul social” – un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea bilogică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea.

Acceptarea acestei definții din Convenția de la Istambul presupune, așadar, negarea existenței diferentelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie. Convenția de la Istambul este primul instrument cu caracter juridic obligatoriu (tratat) în care genul este definit ca o construcție socială, iar statele membre sînt obligate să asigure egalitatea de gen ca o precondiție pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Ideologia de gen este promovată în multe articole ale Convenției de la Istambul, spre exemplu articolul art. 3 (c.) (f), dar cel mai evident este prevederea din art. 4 (3), care în afară de gen, prevede și identitatea de gen ca criteriu de discriminare.

Conform informației cuprinse pe pagina web oficială a Consiliului Europei, Convenția de la Istambul nu a fost ratificată de următoarele state: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Latvia, Lituania, Federația Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Marea Britanie. De ce oare?

Personal, așa cum și mulți membri ai societății civile, dar chiar și din demnitarii de stat, nu pot fi indiferent față de ratificarea în cauză. Deoarece văd și înțeleg paguba sufletească, morală și duhovnicească ce va fi cauzată, cu răsfrîngere nefastă, atît asupra bisericii, cît și asupra societății civile.

Din cîte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele Lui porunci. sînteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor dar și de partea Constituției RM.

Reeșind din cele menționate, cerem:

Să nu promulgați Convenția de la Istambul sau să asigurați ratificarea Convenției de la Istambul cu rezervă față de „identitatea, ideologia de gen” ce o promovează", se menționează în mesajul arhiepiscopului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?