Prezent la fața locului alături de echipa Noi.md, directorul Grădinii Botanice, Ion Roșca, a subliniat că vîntul puternic și ploile au doborît mai multe crengi din scheletul arborelui, punînd în pericol longevitatea acestuia.
„ Condițiile meteorologice din ultima perioadă—vînt puternic, ploi, furtună—au doborît niște crengi din scheletul principal al acestui arbore. Am venit să vedem cum putem interveni pentru a-i continua longevitatea și a-l proteja, conform legii ariilor cultural protejate, fiind inclus ca arbore secular,” a declarat Roșca.
Deși starea generală a arborelui este considerată „satisfăcătoare, chiar bună”, directorul Grădinii Botanice a subliniat că sînt necesare lucrări de toaletare a crengilor uscate pentru a asigura supraviețuirea arborelui.„Propun să fie întrunită o comisie formată din mediul academic, Inspectoratul de Mediu, Agenția de Mediu, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și Primăria municipiului Chișinău, pentru a discuta măsurile necesare. La prima vedere, consider că ar trebui efectuate lucrări de toaletare a crengilor uscate cu scopul de a prelungi longevitatea acestui arbore.”
Ion Roșca a mai adăugat că „este un arbore destul de sănătos, cu un coronament impresionant, dar urmează să ne consultăm și cu celelalte instituții competente pentru a lua măsurile adecvate.”
De asemenea, el a subliniat importanța intervenției rapide, menționînd că „sînt necesare lucrări de toaletare și de îngrijire, poate chiar administrarea unor substanțe pentru a-i spori rezistența la factorii dăunători.”
Directorul a încheiat, precizînd că va pune la curent toate instituțiile relevante pentru a urgenta lucrările necesare, asigurînd astfel protejarea și conservarea Arborelui Secular din Codru.
Reamintim că anterior Noi.md a scris despre starea deplorabilă în care se afla stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, ulterior, acesta fiind revigorat cu sprijinul site-ului moldovenii.md.
Adăuga comentariu