X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Angajații CFM își vor primi salariile pentru luna decembrie pînă la sfîrșitul acestei luni

16 mar. 11:45   Societate
2637 1

Salariile pentru luna decembrie ale angajaților de la Calea Ferată vor fi achitate în totalitate pînă la sfîrșitul acestei luni.

În total, compania are în prezent datorii la lefuri de 130 de milioane de lei, iar administrația nu cunoaște în cît timp vor fi achitate și cele pentru lunile ianuarie și februarie.

Conducerea CFM spune că pentru a mai scădea din presiunea financiară, întreprinderea a luat un credit în valoare de 35 de milioane de lei și a tăiat sporurile salariale, scrie tv8.md.

„Noi am dat salariile am închis luna octombrie, am închis noiembrie și am achitat zece milioane de lei pe luna decembrie. Sarcina pînă la sfîrșitul lunii martie să închidem salariile pe decembrie și să închidem anul. Înțelegem că omul nu poate veni la lucru fără să aibă nimic în geantă, lucrul e greu și facem tot posibilul, alte cheltuieli nu se fac în afară de salariu motorină și energie electrică”, susține conducerea CFM.

Calea Ferată a tăiat și din sporurile salariale ale angajaților. Anual, în acest sens se cheltuiau în jur 30 de milioane de lei.


„CFM este o întreprindere, atunci cînd este în pierdere trebuie să strîngem buzunarele să aducem compania înapoi la buna funcționare și apoi nu avem o problemă să se ofere aceste premii”.

Lucrătorii întreprinderii de stat "Calea Ferată din Moldova" (CFM) au confirmat că au început să le fie achitate restanțele salariale, dar au menționat că acest lucru nu este foarte încurajator, deoarece plățile se fac din împrumuturi, nu din ceea ce cîștigă întreprinderea, și transporturi nu există și nici nu se prevăd.

Ei se întreabă ce vor face atunci cînd creditul alocat se va termina.

În plus, angajații ÎS "CFM" au subliniat că la toți au fost scoase suplimentele la salarii, ceea ce este rău, deoarece în condițiile în care salariile la CFM sînt mici, suplimentele salariale erau singura modalitate de a mări salariile și de a păstra angajații.

Eliminarea plăților suplimentare nu a dus la economii semnificative. De exemplu, fondul salarial al CFM era de 60 de milioane de lei lunar, iar după eliminarea plăților suplimentare a ajuns la 57,5 milioane de lei pe lună. Dar toți muncitorii primesc mai puțini bani la mînă. Productivitatea lor scade, dorință de a munci nu mai există.

De altfel, s-a anunțat deja că, probabil din aprilie, angajații ÎS "CFM" vor trece la săptămîna de lucru de 4 zile, pentru a economisi bani.

Angajații Întreprinderii de Stat "CFM" atrag atenția că, indiferent cum a fost fostul șef al întreprinderii de stat Oleg Tofilat, acesta nu a luat niciodată măsuri care au fost luate astăzi.

Ei amintesc fraza lui Robert Bosch, care spunea: "Eu plătesc salarii bune nu pentru că am mulți bani. Am mulți bani pentru că plătesc salarii bune".

0
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?