X 
Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Ambasadorul R.Moldova în Israel: "Nu există cetățeni moldoveni în lista persoanelor decedate"

9 oct. 2023,, 13:15   Societate
5128 0

Nu există cetățeni moldoveni în lista persoanelor decedate sau luate ostatici, urmare a atacului „Hamas” asupra Israelului. Informația a fost oferită de ambasadorul R.Moldova în Israel, Alex Roitman, astăzi în cadrul unui briefing de presă, notează Noi.md.

"Continuăm să fim în contact cu autoritățile israeliene, dar această informație parvine periodic", a precizat el.

Roitman a menționat că migranții moldoveni din Israel pot beneficia de asistența necesară la linia telefonică de urgență: (+972)-527-998-396; (+972)-527-789-772.

Totodată, cetățenii moldoveni care vor să revină în țară o pot face în regim obșinuit, întrucît la moment nu există restricții de circulație, iar Aeroportul din Tel-Aviv este funcțional. Ambasadorul a precizat că cetățenii moldoveni pot alege și rutele alternative spre București și alte orașe al României, operate de TAROM. Potrivit lui, cetățenii moldoveni vor avea acces prioritar la aceste curse.

"Aeroportul internațional este deschis și activează în regim normal, unele companii aeriene și-au sistat cursele, ca exemplu Flyone si Wizz Air, însă alte companii operează în continuare curse din Israel. Ceea ce ține de muncitorii noștri, dacă aceștia doresc să plece în R.Moldova, acum nu există niciun fel de limitări, avioanele zboară, biletele pot fi procurate online. Nu sînt nici un fel de restricții, sînt posibilități de a ajunge la aeroport, drumurile sînt blocposturi, dar asta pentru verificări de rutină, transportul public circulă", a declarat Roitman.


"Noi primim sunete de la cetățeni care ne întreabă care este situația, ce va fi mai departe - ei ne întreabă dacă trebuie să plece din Israel sau nu. Unele state își evacuează cetățenii, sînt țări care nu au rute directe, sau țări în care rutele s-au anulat total(..) Noi analizăm în fiecare oră care este dinamica adresării și împreună cu MAEIE vom lua deciziile de rigoare", a mai spus Roitman.

Ambasadorul a mai precizat că serviciile consulare, Amabasada R.Moldova activează în regim de alertă și prestează la moment doar servicii consulare de urgență.

În cazul în care vor fi afectate cursele aeriene obișnuite, diplomatul spune că autoritățile moldovenești au deja un plan de acțiuni pentru a garanta evacuarea cetățenilor moldoveni.

Ambasada mai precizează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Statului Israel se află la ora actuală 13 mii de cetățeni moldoveni, circa 7000 activează în construcții, iar 5000 - în sfera îngrijirii la domiciliu.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?