X 

Alexei Buzu: "Direcțiile Teritoriale de Asistență Socială vor fi reorganizate"

9 aug. 19:30   Societate
8168 0

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a comentat reformarea sistemului de asistență socială, care are menirea să asigure accesul uniform și echitabil al populației vulnerabile la servicii sociale de calitate. Proiectul de lege, numit generic Reforma „Restart”, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul partenerilor de dezvoltare, a fost votat recent în primă lectură în Parlament.

Potrivit reformei, urmează a fi create agențiile teritoriale de asistență socială, care vor asigura o mai bună coordonare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială. Cu toate acestea opoziția parlamentară a spus că, de fapt, se urmărește luarea sub controlul Ministerului Muncii a acestui domeniu.

"Nu sînt de acord cu asemenea afirmații. Am mai spus și repet că scopul acestei reforme este de a asigura un acces mai echitabil și calitativ la intervenții de asistență socială în Moldova. Noi avem o sărăcie persistentă, avem multe familii în situație dificilă și, an de an, sistemul nu poate să le ofere un ajutor într-un mod mai decisiv. În pofida eforturilor, sistemul se dovedește a fi ineficient.

Totodată, există o inechitate teritorială: în unele raioane, avem mai multe servicii sociale, iar altele sînt pustii, cum le spun eu. Majoritatea resurselor, utilizate de Consiliile Raioanale în acest domeniu vin de la bugetul de stat prin transferuri cu destinație generală. Și noi ca să promovăm această reformă, trebuie să preluăm această competență", a spus ministru în cadrul emisiunii Rezoomat de la rlive.md, transmite Noi.md.

Potrivit lui Alexei Buzu, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, odaată ce va prelua această responsabilitate, va introduce standarde clare de gestionare a serviciilor sociale și se va asigura în mod direct de calitatea acestora.


"Direcțiile de Asistență Socială urmează a fi reorganizate în structuri de asistență socială, care se vor subordona nu Consiliilor Raionale, dar Agenției Teritoriale de Asistență Socială. Deci, noi vom avea Ministerul, apoi Agențiile și aceste structuri în fiecare raion. Direcțiile nu vor dispărea, ele vor fi reorganizate", a precizat ministrul.

Alexei Buzu a mai menționat că Ministerul Muncii va numi conducerea acestor structuri teritoriale și a dat asigurări că nu vor exista numiri pe criterii politiice. "Noi nu putem permite să numim persoane pe criterii altele decît profesionalism și integritate", a spus Buzu.

Acesta a precizat că sînt multe locuri vacante la minister, dar, deși s-au majorat lefurile, persoanele care aplică sau nu sînt suficient de compentente, sau funcțiile propuse nu sunt destul de atractive pentru acestea.

Amintim că, potrivit reformei "Restart", se mai propune revizuirea mecanismului de salarizare a specialiștilor în domeniul asistenței sociale și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă a acestora.

3
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?