Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Alexei Bandatii: „Medicii demult așteaptă o nouă lege privind sănătatea mintală”

23 mai. 06:30   Societate
1518 0

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat recent o nouă lege „Cu privire la sănătatea mintală”, care va stabili un nivel mai înalt de protecție a drepturilor persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestora.

Despre acest lucru a menționat medicul psihiatru-narcolog Alexei Bandatii, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a precizat că specialiștii au așteptat cu nerăbdare această lege, pentru că în prezent lucrează în baza legii adoptate în urmă cu mai bine de 10 ani, potrivit căreia există doar două condiții în care un medic specialist poate interveni fără consimțămîntul pacientului și îi poate acorda asistență medicală. Prima condiție este, în special, starea de delir, de psihoză alcoolică, cînd persoana nu este conștientă de acțiunile sale și are tulburări psihice care pot duce la consecințe grave pentru ceilalți.

Alexei Bandatii a atras atenția asupra faptului că atunci cînd o persoană în stare de intoxicație alcoolică pur și simplu face ceva, aici ar trebui să se implice poliția și organele de drept. Aici el este periculos din punct de vedere social, dar poate refuza asistența medicală, deoarece este dreptul său, iar medicii nu intervin aici.

„Avem foarte multe cazuri în care chiar și poliția ne aduce astfel de persoane, dar el vine și îi spune medicului: ”Sînt bine. Nu vreau să fiu tratat. De ce m-au adus aici?”. Și el are dreptul să scrie un refuz pentru intervenția medicală. Îl lăsăm să plece, pentru că nu putem să-l reținem", a declarat medicul psihiatru-narcolog.


Potrivit acestuia, alta este situația când o persoană delirează, are halucinații, nu mai este ea însăși, i se pare că îl atacă cineva, aude ceva, vede în persoanele apropiate niște creaturi îngrozitoare, poate ataca cu un cuțit, poate da foc la casă. În astfel de situații ambulanța, dacă este cazul - însoțită de poliție, duce această persoană la spital, iar acolo, fără acordul ei, este internată și i se oferă tratament psihiatric și medicamentos specializat.

Alexei Bandatii a subliniat că a doua condiție în care medicul specialist poate interveni fără consimțămîntul pacientului și acorda asistență medicală este atunci cînd persoana își face rău, încearcă să se sinucidă, dar la nivel de acțiuni, nu de declarații.

„Trebuie să existe o înțelegere și o distincție clară. Dacă țipă și amenință că se va arunca pe fereastră sau că urmează să facă ceva este un lucru. Amenințările nu sînt o acțiune. Nu pot fi considerate tentative de suicid și nu sînt considerate sinucidere. Este o tulburare comportamentală. Acum o astfel de afecțiune precum dependența de alcool se numește o tulburare mentală șide comportament asociată cu utilizarea unei substanțe, adică de alcool, tutun și așa mai departe. Deci este o tulburare de comportament, printre altele. Iar sinuciderea este o acțiune", a declarat medicului specialist.

Potrivit acestuia, sinuciderea poate fi completă sau incompletă. Adică, o persoană comite ceva, își face rău, iar în această situație sinuciderea poate fi chiar și în stare de intoxicație alcoolică. Iar acest lucru, printre altele, este un indiciu pentru internare fără consimțămîntul pacientului. Astfel de situații pot apărea și sub influența unor substanțe, adică în rezultatul consumului de alcool sau altei substanțe. Pmul poate sări de la o înălțime, poate să se stranguleze și așa mai departe.

„În aceste situații, noi nu întrebăm persoana dacă vrea sau nu vrea. Dar, repet, în practica de zi cu zi, sînt multe cazuri cînd rudele îi aduc și spun, că el a amenințat că va sări de la balcon. Dar el poate spune orice. Noi intervenim atunci cînd au loc anumite acțiuni", a spus Alexei Bandatii.

Potrivit acestuia, foarte des, în stare de intoxicare, de sevraj sau de mahmureală apar certuri, omul amenință, șantajează și așa mai departe. În astfel de situații trebuiesă se implice organele de drept. Iar serviciile medicale nu au ce face aici fără consimțămîntul persoanei.

„Omul, dacă consideră că are nevoie de ajutor medical, vine și spune: ”Doctore, ajută-mă”. El semnează un document prin care își dă acordul pentru o listă de cerințe care îi sînt explicate, aduse la cunoștința pacientului, sub semnătura lui. Atunci noi îi oferim ajutorul necesar", a declarat medicul psihiatru-narcolog.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?