X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

Alaiba: Aeroportul nu va fi privatizat

30 mai. 09:31   Societate
2449 0

Decizia comună a Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova este că Aeroportul rămîne în gestiunea statului.

Declarația aparține ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit oficialului, pentru a crește profitabilitatea acestei întreprinderi autoritățile își propun creșterea competențelor administrației Aeroportului. Dumitru Alaiba spune că infrastructura aeroportuară poate fi modernizată prin împrumuturi sau alte forme de finanțări, notează IPN.

La 14 mai, deputatul PAS, Radu Marian, a înregistrat un amendament prin care Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău este inclusă în lista bunurilor ce nu pot fi pasibile privatizării. Potrivit parlamentarului, aplicarea interdicției de privatizare a aerogării permite extinderea de la 3 la 5 ani a termenului în care pot fi date în chirie spațiile comerciale de la Aeroport. Ministrul Dumitru Alaiba spune că Guvernul agreează decizia Parlamentului, iar managementul Aeroportului rămîne exclusiv prerogativa statului.

„Deputații din Parlament au luat această decizie, decizia a fost consultată cu Guvernul. Este decizia noastră comună de a menține Aeroportul în proprietatea statului. Este unicul activ de acest gen în Republica Moldova, este un obiectiv strategic, de aceea trebuie să ne concentrăm pe gestionarea lui eficientă. Eu totuși rămîn de părerea că unui stat îi este mai greu să administreze o afacere privată, dar asta nu este o regulă unică. Atunci cînd reușești să institui o administrație profesionistă, competentă, totul este posibil. Statul, pînă la urmă, este doar un acționar”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Indicator Economic” de la Radio Moldova.

Dumitru Alaiba spune că Aeroportul poate fi modernizat și dezvoltat prin creșterea competențelor administrației. De asemenea, resursele financiare necesare pot fi identificate din împrumuturi.

„Profesionalizînd administrația, totul este posibil. Resursele pot fi identificate, fie din împrumuturi, fie din altfel de finanțări, fie pe bursa de valori, pe piața de capital. Asta tot este o soluție. Pe cazul Aeroportului s-a decis că el nu va fi privatizat. Aici mergem pe profesionalizare. Creștem nivelul de competențe”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit oficial în gestiunea statului în aprilie 2023. În 2013 obiectivul strategic a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest. În anul 2020 autoritățile au început procesul de reziliere a contractului de concesionare invocînd lipsa investițiilor în infrastructura Aeroportului.Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/dumitru-alaiba-aeroportul-nu-va-fi-privatizat-mergem-pe-7965_1104842.html#ixzz8bgKKe5XR
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

4
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?