Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor emite recomandări pentru prevenirea intoxicațiilor alimentare

13 iun. 20:00   Societate
1861 0

În contextul sezonului estival, picnicurile și grătarele în aer liber sînt printre cele mai preferate activități de relaxare pentru moldoveni.

Cu toate acestea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează asupra riscului de intoxicații alimentare și oferă instrucțiuni esențiale pentru a asigura siguranța alimentelor consumate în aer liber, transmite Noi.md

Recomandări pentru ambalarea și transportarea alimentelor:

- Păstrați alimentele perisabile la temperaturi mici: Folosiți o ladă frigorifică cu gheață sau pachete de gel congelat. Carnea congelată poate fi transportată pentru a rămîne rece mai mult timp.

- Separați băuturile de alimentele perisabile: Evitați expunerea alimentelor la temperaturi ridicate cauzate de deschiderea frecventă a lăzii frigorifice pentru băuturi.


- Minimizați deschiderea lăzii frigorifice: Păstrați lăzile închise cît mai mult posibil pentru a menține temperatura rece.

- Evitați contaminarea încrucișată: Păstrați carnea crudă bine ambalată pentru a preveni contaminarea altor alimente.

- Spălați fructele și legumele: Acestea trebuie spălate sub jet de apă și uscate înainte de a fi puse în ladă.

Instrucțiuni pentru pregătirea locului de picnic:

- Spălați-vă corect mîinile: Dacă nu aveți acces la apă curentă, folosiți un ulcior cu apă, săpun și prosoape de hîrtie.

- Păstrați tacîmurile și platourile curate: Asigurați-vă că toate ustensilele sînt curate în timpul pregătirii mîncării.

Gătitul în siguranță la grătar:

- Marinați carnea corespunzător: Păstrați carnea marinată în frigider și nu refolosiți marinada.

- Mențineți alimentele fierbinți: Păstrați alimentele gătite fierbinți pe partea laterală a grătarului pentru a preveni supragătirea.

- Folosiți tacîmuri separate: Evitați utilizarea acelorași ustensile pentru carnea crudă și cea gătită.

De reținut:

Păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate este esențială pentru prevenirea creșterii bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare. Nu lăsați alimentele în „Zona de pericol” (între 4 °C și 60 °C) mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperaturile sînt peste 30 °C.

ANSA subliniază importanța respectării acestor măsuri pentru a asigura un picnic sigur și plăcut pentru toți participanții.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?