X 
Cutremure stiri: 502

Află cum poți evita fraudele în mediul online și să faci cumpărături sigure

1 oct. 15:15   Societate
7 ore in urma 1496 0

Comerțul electronic înregistrează o dinamică pozitivă și pe piața din Republica Moldova, cu un număr tot mai mare de site-uri care oferă servicii online.

Totuși, aceste cumpărături aduc și riscuri, avertizează experții, care susțin că cetățenii trebuie să fie prudenți atunci cînd oferă datele personale pe unele pagini web.

Vînzările de produse și servicii prin intermediul comerțului electronic au crescut cu peste 15 % comparativ cu anul trecut, ajungînd la o valoare de aproximativ 359 de milioane de euro, potrivit datelor Camerei de Comerț Americane din Moldova. Astfel, vînzările online reprezintă 5,6% din comerțul intern, în timp ce media globală este de peste 19 la sută, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

Pe lîngă beneficii, cumpărăturile online prezintă și riscuri, precum fraudele sau furtul datelor personale. Juristul Marin Jalbă recomandă efectuarea cumpărăturilor doar de pe site-uri autorizate, verificarea produselor, efectuarea plăților cu un card dedicat exclusiv acestor operațiuni. Totodată, este important ca cetățenii să citească atent termenii și condițiile înainte de a finaliza comanda, a mai adăugat Marin Jalbă.

„De aceea recomandăm ca toate recomandările să se facă în mare parte pe site-uri sau platforme care deja sînt recunoscute la nivel internațional. Recomandăm să citim măcar aspectele importante, care țin de livrare, calitate și restituire. Trebuie să fim foarte prudenți atunci cînd facem cumpărături online, internațional vorbesc, pentru că este foarte complicat să ne protejăm drepturile, doar decît să păstrăm aceste screenshot-uri ca probe, precum că am procurat și putem să facem anumite plîngeri”.


Unii cetățeni spun că preferă să cumpere online, deoarece mărfurile sînt mai ieftine și mai accesibile. Alții menționează că nu au încredere în acest tip de servicii, din cauza unor eventuale fraude sau a riscului de a nu primi comanda.

„Calitatea nu corespunde sau mărimile”.

„Fuste, rochii, blugi, depinde. Uneori bijuterii”.

„Huse la telefoane, sticle, ceva ieftin, în tot cazul”.

„Dezavantajul este că cîteodată îți trimit mărimea greșită” - spun oamenii.

Dacă este din UE, este pozitivă, dacă din Orient, atunci lasă de dorit. Au transmis alte produse sau produse de calitate proastă”.

Aproximativ 328 de mii de cetățeni au efectuat cel puțin o cumpărătură online în anul 2023, mai arată datele AmCham. Alimentele, îmbrăcămintea, cosmeticele și accesoriile sînt în topul produselor procurate.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав