X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Adrian Efros: Adăposturile subterane de protecție civilă au nevoie de investiții substanțiale

17 mar. 22:30   Societate
2625 0

O bună parte din adăposturile subterane de protecție civilă care există în Republica Moldova necesită investiții substanțiale, altele însă se află într-o stare deplorabilă, deoarece au fost lăsate de izbeliște de-a lungul anilor, afirmă Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Oficialul a declarat la Radio Moldova că, actualmente, autoritățile sînt în proces de identificarea a soluțiilor pentru a operaționaliza cît mai multe adăposturi subterane.

„O parte din ele, în procesul de privatizare, au revenit operatorilor economici sau asociațiilor corespunzătoare. Și, nu s-a pus un accent pe aceste adăposturi. Anul trecut s-a făcut o inventariere la toate adăposturile existente. sînt adăposturi într-o situație foarte bună, dotate, amenajate și operaționale. Dar, o bună parte necesită investiții serioase fiindcă sînt niște condiții speciale pentru a amenaja, pentru a asigura acea independență sau autonomie pentru 10, 15 sau 30 de zile”.

Amintim că, la sfîrșitul anului trecut, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care prevede modernizarea adăposturilor de protecție civilă și dotarea cu echipamentele necesare și rezerve de apă potabilă.

Conform informațiilor Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, în urma verificărilor efectuate anul curent, la evidență sînt 198 de adăposturi de protecție civilă. Acestea însă nu corespund cerințelor și nu sînt pregătite pentru situații excepționale.


Precizăm că, adăposturile de protecție civilă din țară au fost construite în perioada anilor 1960-1980, după tehnologii care sînt învechite deja. Estimativ, în situații de urgență aceste încăperi pot adăposti 62 de mii de persoane.

0
0
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?