X 
Cutremure stiri: 502

30 de camere video corporale, donate Inspectoratului de Stat al Muncii

30 sep. 18:15   Societate
4 ore in urma 709 0

Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a spori eficiența și transparența instituției.

Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

De la începutul anului 2024, au fost identificate 1665 de persoane care activau fără un contract de muncă, iar dintre aceștia 1230 de persoane au fost ajutate să-și redobîndească drepturile și să fie legalizați la locul de muncă. În doar 9 luni, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat și a repus în drepturi mai multe persoane care munceau fără un contract de muncă, decît în ultimii 9 ani cumulativ.

„Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. De la începutul anului sînt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate, iar aceasta demonstrează că trebuie să continuăm în turații și mai mari. Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora. De-a lungul anilor, imaginea inspectorilor a avut de suferit, iar aceste camere vor putea preveni orice formă de abuz și corupție din ambele părți. Le mulțumesc partenerilor noștri pentru susținere și colaborare în misiunea noastră de a lupta cu munca nedeclarată și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Scopul donației este de a consolida capacitățile operaționale ale ISM prin furnizarea unui instrument suplimentar pentru îmbunătățirea desfășurării inspecțiilor inopinate. Aceasta sprijină dispoziția legală, intrată în vigoare la 1 martie 2023, care acordă specialiștilor ISM dreptul de a efectua controale neanunțate a activităților agenților economici.


Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro. Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Pachetul de echipamente include licențe, kit-uri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat. Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав