X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

TRM a reacționat la contestația Valeriei Pasha

21 feb. 08:00   Showbiz
2570 0

„Compania „Teleradio Moldova” menționează că în conformitate cu reglementările Uniunii Europene pentru Radio și Televiziune, fiecare țară este reprezentată de facto de radiodifuzorul public și este la latitudinea exclusivă a radiodifuzorului să determine cine își va reprezenta țara la concursul Eurovision și modul de organizare a selecției”.

Este reacția Companiei „Teleradio Moldova”, la contestația depusă de interpreta Valeria Pasha, nemulțumită de decizia comitetului organizatoric al preselecției naționale a Concursului Eurovision de a o desemna învingătoare pe interpreta Natalia Barbu, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„A fost aprobat Regulamentul cu privire la desfășurarea selecției naționale și desemnarea reprezentantului, acesta a fost adus la cunoștința tuturor concurenților înscriși la concurs. Conform prevederilor documentului, prin înregistrarea la concurs, concurenții confirmă că sînt de acord cu toate prevederile prezentului regulament și cu toate condițiile stabilite de Comitetul de organizare. (…)

În urma procedurii de vot, interpreta Natalia Barbu a acumulat 12 puncte din partea juriului profesionist și 10 puncte din partea telespectatorilor. La rîndul său, interpreta Valeria Pasha a obținut 10 puncte din partea juriului și 12 puncte din partea telespectatorilor.

După stabilirea faptului că ambele artiste au acumulat același punctaj, Comitetul de organizare a luat decizia, într-o ședință extraordinară, să desemneze învingător concurentul care a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului profesionist. Decizia a fost adoptată conform Regulamentului care prevede că la orice etapă a concursului, „Teleradio-Moldova” este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision”, se menționează în comunicatul emis marți seara, 20 februarie curent.


Mai mult, potrivit notei informative, „comitetul organizatoric subliniază că au existat bănuieli rezonabile de la bun început cu privire la televoting, întrucît au existat în anii precedenți sesizări, inclusiv publice, din partea unor concurenți implicați în concurs, despre încercări de falsificare a acestei proceduri”.

„De anul trecut, „Teleradio-Moldova” a creat, cu ajutorul unor parteneri de-ai săi, un soft dedicat concursului Eurovision, pentru a putea fi verificate voturile.

Compania a verificat, prin experții săi și proceduri specifice, validitatea numerelor de la care Valeria Pasha a primit voturi și a constatat că aproximativ 950 de voturi au venit de la numere de telefon care în prezent nu sînt valide. Mai mult, un anumit număr de voturi a venit din 48 de țări, printre care și exotice – Aruba, Bahamas, Bangladeș, Barbados, Indonezia sau Vietnam, probabil folosindu-se programul VPN”, se mai arată în comunicat.

Amintim că Valeria Pasha a contestat rezultatul final al preselecției naționale după ce Natalia Barbu a fost desemnată de către juriu drept reprezentanta Republicii Moldova la concursul Eurovision, ediția 2024.

Reprezentanta Moldovei la Eurovision Song Contest 2024 va urca pe scena la Malmö în a doua parte a primei semifinale din 7 mai. Alături de Republica Moldova, în prima semifinală vor concura Ucraina, Cipru, Polonia, Serbia, Lituania, Croaţia, Irlanda, Slovenia, Islanda, Finlanda, Portugalia, Luxemburg, Australia şi Azerbaidjan.

Finala Eurovision Song Contest 2024 se va desfășura pe 11 mai.

Natalia Barbu a reprezentat Moldova la Eurovision în anul 2007 care a avut loc în capitala Finlandei, la Helsinki. Interpreta a ocupat atunci locul 10 cu 109 de puncte. Republica Moldova participă la Eurovision Song Contest din anul 2005. Cel mai bun rezultat obţinut a fost locul 3, în anul 2017, de către trupa SunStroke Project, cu melodia „Hey, Mamma!”. Anul trecut țara a fost reprezentată la concurs de interpretul Pasha Parfeni, piesa „Soarele și Lunaˮ, clasîndu-se pe locul 18.

0
2
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?